Studenten van het Da Vinci College preseteren de resultaten van hun onderzoek. (foto: Izaak van den Berg)
Studenten van het Da Vinci College preseteren de resultaten van hun onderzoek. (foto: Izaak van den Berg) (Foto: )

Papendrechtse jongeren missen een buurthuis

door Nanda van Heteren

PAPENDRECHT – De Papendrechtse raadszaal was woensdag 9 januari het terrein voor eerstejaars studenten Bedrijfskunde aan het Da Vinci College. De lokale politieke partij Partij van de Arbeid (PvdA) had de studenten opdracht gegeven om een onderzoek onder Papendrechtse jongeren te houden. De resultaten werden deze middag gepresenteerd.

Het projectplan is geschreven door docenten van het Da Vinci College. Het onderzoeksrapport voor hun tachtig studenten moest antwoord geven op vragen als wat jongeren bezig houdt en wat ze in Papendrecht nodig hebben, in kaart brengen wat jongeren op dit moment in Papendrecht missen en een inschatting van de financiële haalbaarheid van de geïnventariseerde wensen. Het projectplan is opgesteld in het verlengde van de door de Papendrechtse gemeenteraad breed aangenomen PvdA-moties 'ontmoeting en verbinding' en 'jong geleerd is oud gedaan'.
De tachtig mbo'ers hebben voor het onderzoek onder andere interviews gehouden met agenten, inwoners en jongeren. Ook hebben zij gekeken naar hun eigen ervaringen en een referentieonderzoek gedaan door de feiten te vergelijken met deze van Dordrecht en Rotterdam.

Resultaat
Drie groepen presenteerden deze middag hun onderzoeksresultaten. Groep 1 concludeerde dat er te weinig hangplekken voor jongeren zijn in de omgeving, ook worden zij van bestaande hangplekken weggestuurd. Tachtig procent van de ondervraagde jongeren mist een buurthuis, zodat jongeren ongestoord kunnen samenzijn. Het buurthuis willen ze onder toezicht van iemand die zelf van de straat komt en dus weet wat er speelt.

Groep 2 concludeerde dat jongeren overlast veroorzaken in de wijken, doordat zij tot laat in de avond harde muziek draaien en hard praten. Jongeren zelf hebben hier geen last van. Een jeugdagent zou de oplossing kunnen zijn of een gebiedsverbod in de wijken.

Groep 3 concludeerde dat er meer jongeren activiteiten georganiseerd moeten worden. Eén van hen gaf aan dat jongerencentrum Interval, de skatebaan en zwembad De Hooght al verdwenen zijn, maar daar geen jongerenalternatief voor in de plaats is gekomen.

Reacties
Henk Mooij (duoraadslid namens de PvdA) is 'zeer te spreken' over het project. Mooij geeft aan veel respect voor de tachtig studenten te hebben die zich voor dit onderzoek hebben ingezet. ,,Ook ben ik zeer tevreden over de presentatie en hoe jongeren de vragen van de burgemeester en de wethouders hebben beantwoord."
René de Boer (18) doet de opleiding junior accountmanagement, zijn bijdrage was het oprichten van het onderzoek naar jongeren die overlast veroorzaken en de bijbehorende analyse maken voor de mogelijke oplossingen. ,,Ik vond het zeer effectief door een aantal interessante uitkomsten die ik tijdens de presentatie tegen het licht kon houden."

Meer berichten