Foto:

'Leren om keuzes te maken'

door Yvonne Vogel

Gezond leven

De kruidnoten, chocoladeletters, kerststollen en oliebollen en appelbeignets vlogen velen de afgelopen periode weer om de oren. Toch vond voedingscoach Jolanda Faro de decembermaand geen excuus om aan al die verleidingen toe te geven. 'Af en toe iets ongezonds eten is geen probleem, maar doe het altijd met mate." Voor wie zich toch teveel heeft laten gaan, heeft Jolanda wel wat tips voor een gezondere levensstijl.

Papendrecht - "Leren om keuzes te maken: dat is de sleutel," weet Jolanda. "En bewustwording. Ongemerkt eten en drinken we vaak meer dan we doorhebben. Een handje kruidnoten, twee wijntjes op de vrijdagmiddagborrel, weer een collega die trakteert op het werk: er zijn continu verleidingen. Niet alleen in december, maar het hele jaar door. Pasen, recepties, een periode met veel feestjes en verjaardagen, Moederdag: er is altijd een excuus te bedenken om niet de meest gezonde keuzes te maken. Overal liggen verleidingen op de loer. Toch is het zonde om daaraan toe te geven, want suiker is een hele verslavende stof. Wie op de goede weg is en toch weer in oude gewoontes vervalt, heeft in de regel best veel moeite om het juiste ritme te hervinden."

De knop omzetten, gemotiveerd zijn en volhouden is daarom het devies van de eigenaresse van Fit en Fun. 'You don't have to be great to start, but you do have to start to be great': zo luidt niet voor niets een spreuk op haar Facebookpagina.

"Ik merk dat wanneer eenmaal de stap is gezet naar een gezondere levensstijl, het met de toewijding wel goed zit. Als tip wil ik meegeven om niet te rigoureus het roer om te gooien. Ik ben geen voorstander van crashdiëten. Die hebben misschien effect op de korte termijn, maar nooit op de lange. Ik hanteer ook geen lijst met verboden producten. Calorieën tellen is evenmin een goede oplossing."

Wat dan wel?

"Regelmatig en gevarieerd eten. En niet op emotie. Dat is voor velen een valkuil. Heb je het druk? Zit je niet lekker in je vel? Is er tegenslag? Dan is een zak chips zo uit de kast gehaald. Zonde, want die eet je vervolgens gedachteloos op. Beter is het om bewust te genieten op momenten dat je iets eet. Ik krijg soms de vraag of het is aan te raden om 20+ kaas te eten wanneer iemand wil afvallen. Zelf vind ik dat echt niet lekker. Is een deelnemer ook die mening toegedaan, dan adviseer ik om dat niet te doen. Minder eten van de kaas die je wel echt lekker vindt, zet meer zoden aan de dijk. Door te doseren kom je een heel eind."

En Jolanda adviseert om erbij te bewegen. "In een afvalproces is voeding voor 80 procent bepalend en beweging voor 20 procent. Sport is een mooie ondersteuning, juist ook omdat je je na inspanning lekkerder voelt."

Op donderdag 17 januari start Jolanda weer met een levensstijlprogramma van 12 weken. Meer informatie? info@fitenfun.eu .

www.fitenfun.eu

Meer berichten