Foto:

Op bezoek bij project in Oeganda

Papendrecht - Het Mwangaza kinderkoor, dat elke 3 jaar vanuit Oeganda onder andere in Papendrecht optreedt, geniet bij velen een grote bekendheid. Ook de beweegredenen van het bestuur van Uganda Child Care Foundation (UCCF) zijn de laatste jaren geregeld in deze krant benoemd. Nu wordt het de hoogste tijd de motivatie van de Oegandese 'social workers' eens te belichten. Daar Ina Florusse toch haar sponsorkind in het district Rakai ging bezoeken, kon zij meteen daar eens over in gesprek gaan.

Bestuurslid Reina Schenkel van de UCCF had de contacten voor het bezoek aan het sponsorkind gelegd. Ina en haar man werden ontvangen door George (teamleider) en Patrick (hoofd sponsorrelaties). We vragen naar hun motivatie om als 'social worker' aan de slag te gaan bij deze instantie, ze hadden tenslotte met hun diploma's ook voor het grote geld kunnen kiezen.

George, zelf ook ooit een sponsorkind legt uit: "Ik ging van kinderen houden. Zelf had ik als kind niets, ook geen hoop, totdat ik door iemand werd opgepikt. Ik ben gered om te redden. Ik zag onze levens veranderen, en dat gun ik andere kinderen ook. Net als een leraar helpen we kinderen goed op te groeien."

Er is hoop voor Oeganda want er zijn veel, vooral jonge mensen die mee helpen. "Eens zullen ook onze sponsorkinderen verpleegster zijn of onderwijzer."

Ditzelfde verhaal gaat ook op voor Patrick . "Het was ook mijn wens kinderen te helpen, een voorbeeld voor hen te zijn. Men kan van alles in het leven verliezen, maar een mens kan niet zonder hoop. Elk mens die een kind de hand reikt, helpt hen een droom na te jagen." George toont twee foto's van dezelfde jongen. De blik voor en na zijn sponsoring spreekt boekdelen, zijn ogen sprankelen weer nu hij de kans heeft te studeren. Hij weet ook precies wat hij wil worden: werktuigbouwkundige.

Het was heel verrassend om tijdens het gesprek te ontdekken dat George en Patrick als kind allebei leerling zijn geweest op de school van de Sure House Projects, een klein uurtje rijden van hun huidige werkplek. Dit is het project waarvoor afgelopen zaterdag een Winterfair werd gehouden in de Schor te Papendrecht.

Mooier bewijs van de waarde van het ondersteunen van deze projecten is toch niet denkbaar? Beide heren zijn het erover eens: "Ons werk is een roeping van God. We doen wat we kunnen, maar de nood is groot." Momenteel worden er 281 kinderen financieel gesponsord via de UCCF. Het is de hoop van George en Patrick dat er zich nog meer sponsorouders zullen melden om een kind hoop te kunnen bieden.

Ina Florusse sluit zich bij dat advies aan. "Niet iedereen heeft de kans het gesponsorde kind in Oeganda op te zoeken, maar eens nu een dan een brief schrijven wordt ook erg op prijs gesteld. Het is gewéldig een kind te helpen een toekomst op te laten bouwen."

www.uccf.nl

Meer berichten