Egels zijn gevoelig voor geluid, voor hen is het vuurwerk tijdens Oud & Nieuw dan ook geen pretje. (foto: Nanda van Heteren)
Egels zijn gevoelig voor geluid, voor hen is het vuurwerk tijdens Oud & Nieuw dan ook geen pretje. (foto: Nanda van Heteren) (Foto: )

Egelopvang Papendrecht heeft heel veel logees

door Nanda van Heteren

PAPENDRECHT – De egelopvang in Papendrecht had afgelopen zomer op het hoogtepunt 45 egeltjes te logeren. Momenteel zijn het er 75. De veertig vrijwilligers en twee medewerkers wacht een drukke periode. Beheerder Ferry van Jaarsveld: ,,We krijgen gemiddeld tien egels per week binnen. Het is druk, maar we hebben altijd voor elke egel plek."

Het hoge aantal gasten komt onder meer door doordat het te koud is om egels die daar klaar voor zijn, vrij te laten. ,,Het weer heeft de afgelopen periode geschommeld. Als het 's nachts vriest en overdag maximaal zeven graden Celsius is, dan kunnen we de egels van 700- en 800 gram die wel uitgezet kunnen worden, niet de vrije natuur in laten. Wanneer het overdag rond de tien graden is en de weersverwachting voor de komende dagen ook goed is, kan het wel."

De dieren worden op verschillende plekken in heel Nederland uitgezet, zoals Oosterhout en Wageningen.

Egels zijn gevoelig voor geluid, voor hen is het vuurwerk tijdens Oud & Nieuw dan ook geen pretje. ,,Wij scheuren hier kranten in snippers voor in de hokken, maar dat geluid vinden ze al heel vervelend. Laat staan vuurwerk. Niet alleen het geluid is voor hen overlast, maar ook de trillingen die daarbij vrij komen. Egels zijn daar geen uitzondering in. Onze collega's en buren van de kinderboerderij hebben te maken met hetzelfde probleem. En kijk ook maar de vogels, deze vliegen massaal tijdens Oudejaarsdag boven Nederland, ver boven het vuurwerk, omdat zij het vuurwerk ook niets vinden."

Tussen november/december en april/mei houden egels een winterslaap. Mensen kunnen de beestjes in de natuur ook helpen. ,,Je kan bijvoorbeeld eten water en kattenbrokjes aanbieden voor de periode voor en na de winterslaap. Egels gebruik alles voor hun nestje, ze moeten iets hebben om in te rollen dat hen warm houdt. Je kan dus groen en bladeren in de tuin aanbieden, bijvoorbeeld door dit in een hoek van de tuin te laten liggen."

In de egelopvang houden de dieren in de schuur en in het veld ook een winterslaap. De kleinsten zitten binnen in twintig graden Celsius. Hun lichaam geeft daardoor geen signalen om hun hartslag te verlagen naar vier slagen per minuut, lichaamstemperatuur te verlagen en warm in een nestje te liggen.

De egelopvang Papendrecht is tijdens de feestdagen ook bereikbaar voor bijvoorbeeld telefonisch advies. ,,Over de telefoon kunnen wij al veel informatie geven en ook advies geven."

De egelopvang in Papendrecht is gevestigd aan de Admiraal de Ruijterweg 1a. Meer informatie of contact opnemen kan via dierenbescherming.nl/wildopvang/egelopvang-papendrecht.

Meer berichten