Foto:

Schoenendoosactie is groot succes

door Nanda van Heteren

PAPENDRECHT – De Baptistenkerk aan de Poldermolen stond afgelopen vrijdag vol met 1.200 schoenendozen vol schoolspullen. Papendrechters Marian en Eline Molle gaan 19 april tot en met 4 mei naar Zambia om deze uit te delen. Het doel is tweeduizend kinderen blij maken, met deze inzameling zijn moeder en dochter een stap dichterbij.

Eerder liet de familie, die zelf naar de Bethlehemkerk gaat, weten op reis te gaan met Jan en Coby van Beuzekom uit Sliedrecht en Willem van Bruchem uit Meerkerk.

Marian: "Waarschijnlijk komen er nog meer mensen bij. Per 1 november is de Samaritaan (waar Actie voor Kids van is red.) gefuseerd met GAIN (Global Aid Network, red.)." Eline is in 2015 naar dezelfde missiepost geweest in Mbaya Masuma om een kleuterschool 'een boost te geven'. "Ik heb gezien wat daar nodig is, hoe mensen creatieve oplossingen bedenken en hoe een klein cadeau al een hele verandering teweeg kan brengen."


Marian: ,,Ik ben al jarenlang vrijwilliger bij Actie 4 Kids en betrokken bij FCMH (Family in Christ Mission Holland, red.) en nu wilde ik zelf naar Zambia om de kinderen schoenendozen met schoolspullen te geven. Toen ik dit project aanmeldde, was 2018 al vergeven, maar in 2019 kon wel."

Ouders in Zambia dienen per jaar vijftien euro schoolgeld, schooluniformen en zelf schoolspullen aan te schaffen. Als ouders geen geld hebben om deze schoolspullen aan te schaffen, dan kunnen hun kinderen geen onderwijs volgen.

Tweeduizend kinderen van vijf scholen in de omgeving van de stad Mazabuka, ongeveer 28 kilometer van de missiepost, krijgen een schoendoos van 19, bij 12, bij 32 cm met drie pennen, drie schriften, drie potloden, gum, puntenslijper, knuffel, set kleurpotloden, stuk zeep (geen douchegel en shampoo), tandenborstel en tandpasta. Afgelopen vrijdag zijn 1.200 schoenendozen ingezameld, zaterdag kwamen daar nog 413 dozen bij. Eline: ,,Het is hartverwarmend om te zien hoeveel dozen er zijn opgehaald en hoeveel mensen ons wilde sponsoren op zoveel verschillende manieren. Wij zijn heel dankbaar voor dit prachtige aanbod."

Marian vult haar dochter aan: ,,Het is overweldigend en hartverwarmend als je je bedenkt dat wij het eerste uur al 1.100 dozen hebben gekregen."


Hoewel de familie Molle zelf in april naar Afrika afreist, gaat de voorbereiding gewoon door. Eline: ,,We hebben nu dus schoenendozen met schoolspullen ingezameld. Ook hebben wij hulpgoederen als veel verbandmiddelen voor in de ziekenhuizen, kleding, sporttenues uit Papendrecht en de hele Drechtsteden gekregen en ander schoolmateriaal. De planning staat nu vooral centraal. In februari gaat iemand van het FCMH naar Zambia om de laatste voorbereidingen daar te treffen."

Meer berichten