Foto:

Esther Noordermeer over 'De Hemelse relatiecoach'

door Ina Florusse

Papendrecht - Esther Noordermeer, auteur van de boeken 'De Hemelse Voedselbank' en 'Vrij van de wet?', presenteerde in Papendrecht haar nieuwste boek, 'De Hemelse relatiecoach', bezien vanuit de Thora. (=Gods wet). Er kwamen vijftig mensen op haar presentatie af, waaronder leidinggevenden uit diverse kerken en Bijbelkenners, maar ook familie, vrienden en bekenden.
Zelf ziet Esther het uitkomen van haar boek als een viering van een examen dat is afgelegd. "Het was een zware bevalling, er zal geen serie van komen", grapt ze. "Maar Gods richtlijnen zijn zo geweldig, of het nu gaat over economie, voeding of relaties. Alle scheefgroei komt naar boven, dat is zo verrijkend."

Het begon zodra ik een vraag kreeg van een kerkelijke gemeente om een brochure te schrijven over hun standpunt aangaande gevoelige zaken: relaties. "Nu is het zo dat bij mij altijd alle registers openstaan. Als ik een Bijbels onderwerp onderzoek, wil ik ook de eindconclusie die de Bijbel me zegt beschrijven, en niet de mening van een ander. Ik ben dan ook te 'open minded' om aan een denominatie vast te zetten, al heb ik wel respect voor de dogmatiek van een gemeente."

De Hemelse Relatiecoach bevat per hoofdstuk openingsvragen en verwerkingsvragen, en zelfs de wettekst waarop ieder bruidspaar braaf 'ja' zegt, ontbreekt niet. Daar geen mens begrijpt waar ze 'ja' op zeggen, heeft Esthers deze wetten, met behulp van haar broer Johan, vertaald.

Ondertussen ging Esther een samenwerkingsverband aan met Pascalle Laban, een Personal- en Relatiecoach. Inmiddels bieden ze samen een masterclass aangaande relaties aan. Dit gebeurt aan de hand van Bijbelstudie, groepsinteractie en sketches. "Je kan met humor zoveel verwerken."

Esther onderzoekt de Bijbelse waarden, Gods format met betrekking tot relaties, hiervoor gaat ze zoveel mogelijk terug naar de oorspronkelijke tekst. Dit om te ontdekken: Hoe bedoelde Hij het.

"Veel gelovigen onderzoeken de bijbel vanuit een Grieks denken. Terwijl Bijbels denken van uit het Hebreeuws plaatsvind: je bent in gesprek en bevraagt elkaar, maar dat hoeft niet te betekenen dat je het perse met elkaar eens bent om samen Christen te zijn. Vaak blijkt dan dat men veel dichter bij elkaar staat, dan dat men in eerste instantie denkt, en zijn het menselijke wetten die vaak scheiding aanbrengen."

De Hemelse Relatiecoach is op heldere, ontspannen manier geschreven en is heel goed bruikbaar op Bijbelstudies. Het boek is verkrijgbaar in de (evangelische) boekenwinkels.

Meer berichten