(foto: IV-infra)
(foto: IV-infra) (Foto: )

Zandhazenbrug van Iv-Infra wint Nationale Staalprijs

Papendrecht - De Zandhazenbrug, ontworpen door ingenieursbureau Iv-Infra in Papendrecht, heeft de Nationale Staalprijs Infrastructuur gewonnen.

De Zandhazenbrug is de grootste spoorboogbrug van Europa. Met een lengte van 255 meter en een breedte van 55 meter is de nieuwe Zandhazenbrug immens te noemen. De brug overspant de zestien rijstroken van de A1 in één keer, zonder tussensteunpunten. De brug bevat net zoveel staal als de Eiffeltoren en is 11 meter langer dan de London Bridge. Bovendien is de brug het grootste en zwaarste object dat ooit in Nederland over de weg is verplaatst en de eerste spoorbrug die in S640 hoge sterkte staal is uitgevoerd. Iv-Infra maakte het ontwerp van de nieuwe spoorboogbrug en hield toezicht bij de fabricage en montage.

De jury over de Zandhazenbrug: "Deze brug is een klasse apart met veel capaciteiten. Niet alleen is hier een dichtgeslibd verkeersgebied op de schop gegaan en opnieuw ingericht voor toekomstige generaties. Ook heeft de samenwerking tussen architect, constructeur en staalconstructiebedrijf geleid tot een bijzonder integraal doordacht ontwerp voor alle eindgebruikers. De boogbrug is tegelijkertijd opvallend en onopvallend door een terughoudende detaillering en slanke uitvoering. Door in één keer de meervoudige rijbanen te overspannen zonder hinderlijke tussenpijlers, is de veiligheid verhoogd en het aanzicht en doorzicht een plezier. De voortgang van de assemblage op de tijdelijke bouwplaats was eveneens een lust voor het oog.

Meer berichten