Kees Koppenol tijdens zijn pelgrimage naar Santiago de Compostela. "Tijdens de tocht heb ik met open ogen gebeden." (foto: privébezit)
Kees Koppenol tijdens zijn pelgrimage naar Santiago de Compostela. "Tijdens de tocht heb ik met open ogen gebeden." (foto: privébezit) (Foto: )

Eindelijk weer Kees de Flierefluiter

door Jacco van den Boogaart

Papendrecht – Na acht jaar wethouderschap was Kees Koppenol toe aan een periode van bezinning. Hij voelde dat hij de tijd moest nemen om terug te blikken en vooruit te kijken. Tijdens de 800 kilometer lange Camino Francés, de klassieke pelgrimstocht van de Frans-Spaanse grens naar Santiago de Compostela, vond hij de rust én zichzelf terug. "Vroeger was ik Kees de Flierefluiter en dat kwam nu weer helemaal terug. Mijn vrouw vindt me nu nóg leuker: ik ben weer de flierefluiter op wie zij vroeger verliefd werd."

Wethouder van Papendrecht zijn was voor Kees Koppenol een droombaan, maar ook een zware job, vertett hij. "Ik kom uit een echte Papendrechtse familie en ik had het gevoel dat ik de familienaam in ere moest houden. Dat bracht een zware belasting met zich mee."

Tijdens zijn wethouderschap ontstond het idee om de Camino te wandelen. "Ik werkte te veel, soms wel tachtig uur per week. Ik had de behoefte om te bezinnen. Bovendien ben ik een wandelaar. En dit was om meerdere reden het juiste moment: ik had net afscheid genomen als wethouder en daarnaast is mijn moeder vorig jaar overleden. Ik had de behoefte om dat af te sluiten.

De pelgrimage van Kees Koppenol startte op 3 juni. "Ik ben in totaal 35 dagen onderweg geweest; gemiddeld liep ik 23 kilometer per dag. Je kunt de Camino om meerdere redenen lopen, maar voor mij was het echt een religieuze pelgrimage. Ik ga niet naar de kerk, maar ik geloof in God en ik bid. Tijdens de tocht heb ik met mijn ogen open gebeden."

"Ook heb ik heel veel mensen ontmoet en gesproken. Mensen in allerlei situaties en vanuit talloze verschillende landen. Allemaal mensen die behoefte hadden aan reflectie, een moment van bezinning. Het is heel bijzonder om daar met elkaar op te trekken; ik heb daar vriendschappen voor het leven gesloten."

Nieuwe energie

De aankomst in Santiago de Compostela was een emotioneel moment. "Toen heb ik wel gehuild, ja. Heel bijzonder om mee te maken."

Inmiddels is Kees Koppenol alweer een paar maanden thuis, maar hij plukt nog steeds de vruchten van zijn pelgrimage, vertelt hij. "De tocht heeft mijn lichaam heel goed gedaan. Ik ben zeven kilo afgevallen en heb meer spiermassa gekregen. Ik voel me na deze indrukwekkende voettocht als herboren en vol nieuwe energie. Klaar voor een nieuwe toekomst!"

Meer berichten