Leerlingen konden hun lessen Zorg en Welzijn in de praktijk brengen.
Leerlingen konden hun lessen Zorg en Welzijn in de praktijk brengen. (Foto: )

Sterk Papendrecht en Lage Waard houdenmiddag over eenzaamheid

door Ina Florusse

Papendrecht - Tijdens de Week van de Eenzaamheid vond in CSG de Lage Waard een bijeenkomst plaats, waar zowel betrokken burgers als professionals verwelkomd werden door de leerlingen, die hierdoor meteen hun lessen Zorg en Welzijn in de praktijk konden brengen. Tamara Bouwman besprak het onderwerp: 'Eenzaamheid, hoe pak je dat aan'?

Nely Molly (docent Zorg en Welzijn) en Suzanne van den Ouden ('Stichting Ontmoeting', Sterk Papendrecht, én oud-leerling van De Lage Waard) organiseerden deze middag, nadat ze elkaar vorig jaar toevallig ontmoet hadden tijdens 'Koffie Met' in de kinderboerderij. Wat maar weer aangeeft dat ontmoetingen mooie dingen tot stand kunnen brengen.

Deze middag bleek een leermoment voor alle partijen, zowel de gasten als Nely's leerlingen. Zij verwelkomden de gasten bij de deur, leidde hen naar de garderobe en aula, en voorzagen hen van koffie, thee en een hapje. Nely was trots: "Ze deden het geweldig. Allemaal netjes in een wit T-shirt, een broek zonder scheuren, de meiden hadden hun haar in een staart. Je weet dat het er in zit, maar nu kwam het er ook uit."


Na een boeiende en interactieve toespraak van Tamara Bouwman (onderzoeker 'Eenzaamheid' VU Amsterdam), werd duidelijk dat er nog steeds een taboe bestaat op het onderwerp 'Eenzaamheid'. Suzanne: "Het is heel belangrijk om dat bespreekbaar te maken."

Eén van de stellingen luidde: 'Eenzaamheid is het nieuwe roken' welke heel wat losmaakte. Terwijl de leerlingen bijna omvielen van verbazing en reageerden met: "Ik snap hier helemaal niks van", reageerden hun gasten met herkenning, en konden hen uitleggen dat eenzaamheid ook de gezondheid kan schaden, geestelijk maar ook lichamelijk. "Roken is ongezond, maar eenzaamheid ook."

De vragen: 'Wat is er nodig. Wat is er al. En wat mist er nog, werden besproken.
Nely: "Op de laatste vraag: 'Wat mist u', 'kwamen reacties waarvan ik dacht: 'dat is er toch'?" Suzanne weet: "Dat heeft weer met onbekendheid te maken."

Het werd een middag waarin over en weer oplossingen werden geboden: Een ontmoetingstafel naast het koffieapparaat in de supermarkt. Een buurtbord waarop activiteiten en oproepen kunnen worden vermeld, die ook op de website Puur Papendrecht staan. De oproep: 'Organisaties, zoek verbinding met andere organisaties' klonk.
Maar ook: 'Kijk om je heen en nodig een eenzaam iemand uit'. Elke leerling werd verrast met een hartje, dat zich verwarmt zodra er op geklikt wordt.

Nely en Suzanne kijken vol tevredenheid terug op een geslaagde bijeenkomst, die meteen al beoogde resultaten lijkt te hebben geboekt, er werden verbindingen gelegd. Suzanne was al benaderd of deze middagen vaker konden plaatsvinden. "Dat klinkt als een uitdaging" besluit Nely lachend.

Meer berichten