Foto:

Jolanda Faro: is de sauna goed voor je?

Voor sommigen onder ons maakt het niet uit of het zomer of winter is, maar ik vind de sauna het lekkerst als het buiten weer kouder wordt. Als iemand die het sneller koud heeft dan warm, kan ik mij helemaal koesteren in de warmte van een stoombad of infrarood sauna.

Wat doet een sauna nou eigenlijk met je lijf en is het, behalve lekker, ook goed voor je?

Tijdens een sauna bezoek stijgt je lichaamstemperatuur soms wel naar 39 graden. Dit temperatuurverschil van 2 graden zet allerlei processen in gang. De bloedvaten in je huid verwijden en je zweetklieren produceren extra veel zweet, om er voor te zorgen dat je lichaam "afkoelt". Dit zweet bevat allerlei afvalstoffen (bv melkzuren uit de spieren) die op deze manier worden afgevoerd.

Ook je huid krijgt een oppepper. Overtollig talg en ander vuil dat vast zit in je poriën zweet je er namelijk ook uit. Je huid voelt weer lekker zacht aan.

Er zijn verschillende wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar het verband tussen warmte en gezondheid. Men kwam tot de ontdekking dat er een specifieke groep zenuwcellen in de hersenen gevoelig is voor warmte. Bij stijgende lichaamstemperatuur geven deze neuronen een grotere hoeveelheid van het gelukshormoon serotonine af. Men voelt zich ontspannen en voldaan.

Tijdens andere onderzoeken van universiteiten bleek dat mensen die twee keer per week naar de sauna gaan, na een maand al 30 procent minder last van verkoudheid hebben dan mensen die nooit een sauna bezoeken. De sauna zorgt ervoor dat je immuunsysteem verbetert. Je lichaamstemperatuur wordt door de warmte hoger, waardoor kunstmatig "koorts" optreedt. Hierdoor worden er extra afweerstoffen aangemaakt die ziekteverwekkers afbreken.

Zoek een mooi saunacomplex op en ga gewoon een keer. Daar lekker lunchen of dineren en je hebt een ontspannen dagje uit!

www.fitenfun.eu

Meer berichten