(foto: Izaak van den Berg)
(foto: Izaak van den Berg)

Honderden mensen lopen stille tocht voor familiedrama Papendrecht

PAPENDRECHT - ,,Zaterdag 29 september 2018 15:30 uur. Het is stil in Papendrecht. De spelende voetjes van Esther en Mordechai zijn verstomd. Voorgoed." Zo begon de Papendrechtse burgemeester Aart-Jan Moerkerke (VVD) de bijeenkomst voor de Bethlehemkerk. Minimaal driehonderd mensen waren aanwezig in de Van der Palmstraat voor een minuut stilte en de stille tocht.

door Nanda van Heteren

De aanleiding van de stille tocht was het familiedrama zaterdag 22 september. Een gezin van vier mensen kwam om in de Cremerstraat. Voor moeder Julia (32) en haar kinderen Esther (6) en Mordechai (4) werd de deze herdenking gehouden.
De gemeente Papendrecht heeft ingestemd met de stille tocht die via Van der Palmstraat, Staringslaan, P.C. Hooftlaan, Jacob Catslaan, Cremerstraat, Douwes Dekkerlaan en Busken Huetsraat ging. Moerkerke benadrukt dat het initiatief bij burgers ligt. ,,Een vrouw die een hele goede vriendin is van de moeder en omwonenden hebben allen bij de gemeente aangegeven een stille tocht te willen organiseren. Wij hebben dat uiteraard ondersteund."

Bijeenkomst
Nadat de burgemeester het openingswoord had gedaan met twee gedichten en een tekst uit de Bijbel, werden door de negen initiatiefnemers bloemen in de vorm van een hart gelegd. Deze worden later in de Cremerstraat gelegd. Tijdens het leggen van de bloemen werden kinderen verzocht om bellen te blazen. Na een minuut stilte werd de stille tocht gelopen. Ook daar was het helemaal stil. Mensen liepen heel rustig met elkaar, een schouder om elkaar om te steunen tijdens het huilen. Gezinnen, inwoners van het dorp en andere mensen die hun medeleven wilden tonen, waren aanwezig. Ook langs de route stonden mensen om hun medeleven te tonen, hing een vlag half stok en maakten zeventien brandweerlieden een erehaag. In de stille tocht of langs de route: mensen hadden zichtbaar verdriet door waterige ogen en tranen over de wangen. Iemand langs de route verwoordde haar emotie door de tranen door: ,,O, ik krijg er helemaal kippenvel van."

Mooi
Burgemeester Moerkerke spreekt van een 'hele mooie bijeenkomst' en onderstreept dat met woorden als 'troost', 'steun' en 'enorm bedankt'. ,,Het is mooi om te zien dat mensen elkaar zoveel steun geven." De drukte vond de gemeente van tevoren lastig in te schatten. ,,Maar het is wel indrukwekkend. Je voelt, ook vooraan, de emotie van zoveel mensen. Je voelt bijna letterlijk de steun die mensen willen geven."
Wanneer de eerste inwoner van Papendrecht terugdenkt aan vorige week, onderstreept hij dat het 'het zwaarste tot nu toe' in zijn werk als burgervader is geweest. ,,Ik hoop dat wij aan elkaar blijven denken en elkaar steunen."

Meer berichten