Alex Romijn en Peter Tinke: 'Een goede combinatie van muziek in het theater dat een avond duurt'. (foto: Nanda van Heteren)
Alex Romijn en Peter Tinke: 'Een goede combinatie van muziek in het theater dat een avond duurt'. (foto: Nanda van Heteren) (Foto: )

Unieke samenwerking in het theater

PAPENDRECHT –  Muziekvereniging Excelsior Papendrecht en de vijf koppige band Het Groot Niet Te Vermijden slaan de handen voor de tweede keer ineen: zaterdag 8 december staan zij in Theater De Willem voor een avond muziek in het theater. Een unieke samenwerking, de voorstellingen die Het Groot verzorgt, zijn zelden met een muziekvereniging.

door Nanda van Heteren

Concertmeester Alex Romijn van Excelsior Papendrecht geeft aan heel trots te zijn. ,,Het Groot staat al dertig jaar in theaters door heel Nederland en in Papendrecht zijn de drie voorstellingen altijd uitverkocht. Doordat het een unieke samenwerking is, worden de stukken speciaal hiervoor gearrangeerd."

Peter Tinke van Het Groot noemt de samenwerking 'echt fantastisch. ,,Wij zijn een groep van vijf mensen op het toneel. In de voorstelling, die we 150 keer doen, spelen we ook het orkest van veertig man erbij, dat is normaal gesproken onze uitdaging. Nu spelen we dus met het orkest van een man of vijftig van Excelsior." Beide partijen vinden het samenvoegen van hun vaardigheden heel bijzonder, omdat ze elkaar aanvullen in klank, beeld en theatereffecten.

,,Als Het Groot in De Willem staat, dan is het altijd een uitverkochte zaal. In 2016 hebben wij contact gezocht voor een samenwerking. Veel van onze muzikanten zijn fan. Wij waren een beetje verbaasd dat ze net zo enthousiast als ons waren," aldus Alex Romijn.

Het Groot werkt graag samen Excelsior. ,,Het is een goed orkest, met een goede dirigent en goede arrangeur. Hier wordt serieus gerepeteerd, maar er heerst ook een goede sfeer en goed samenspel. Zo hebben we samen een goede combinatie van muziek in het theater dat een avond duurt", zegt Peter Tinke.

De zeven stukken die samen worden gespeeld, zijn speciaal voor deze avond gearrangeerd. De arrangeur schrijft de stukken op de show, leggen de leden van Het Groot uit. ,,Zo hebben we bijvoorbeeld een reggae zanger in de show, een van onze acteurs speelt die rol en zingt, maar de scene wordt begeleid door Excelsior. Ook doen we een medley van Queen als ode aan Freddy Mecury. Excelsior speelt Innuendo en vervolgens loopt het door in de show."

De ode wordt niet alleen aan de overleden frontman van Queen, Freddy Mercury, gebracht. 'Dood niet te vermijden' komt drie keer terug in de voorstelling. Ook zanger David Bowie, muzikant Toots Thielemans en zanger Ramses Shaffy worden geëerd tijdens de tour. ,,Deze avond is voor Queen gekozen. Zij hadden de kracht muzikaal heel breed te zijn."

Zie hetgrootniettevermijden.nl/#home voor meer informatie. Er zijn nog enkele kaarten te koop bij theater De Willem voor deze avond, zie ook de website van het theater: theaterdewillem.nl

Meer berichten