Deze AVAROS stond ooit in een museum en is nu te koop. (foto: Jack Frijters)
Deze AVAROS stond ooit in een museum en is nu te koop. (foto: Jack Frijters) (Foto: )

Onderzoek naar AVAROS, de bromfiets uit Papendrecht

Papendrecht -  Ruud Verkerk is bezig met het beschrijven van een bijzonder stuk Papendrechtse geschiedenis: de AVAROS. Voor oudere Papendrechters heeft deze afkorting geen geheimen. Jongeren weten wellicht niet dat het hier over bromfietsen gaat.

Door Arco van der Lee

"AVAROS, een bromfiets uit de jaren 50/60 van de vorige eeuw komt uit Papendrecht en werd geproduceerd aan de Veerdam 33. De directeur van AVAROS ('de AVAROS' zoals men in Papendrecht zegt) was Anto(o)n van Rossum, een landelijk bekende handelaar in motoren, pompen, aggregaten voor fabrieken, werkplaatsen, scheepvaart en landbouw", legt Ruud Verkerk uit.

Het Papendrechtse merk heeft het in ieder geval gebracht tot een thema in Wikipedia. Daar is te lezen dat AVAROS staat voor Albert van Rossum. Of het Anton, Antoon of Albert was, dat is iets wat Ruud Verkerk zeker zal uitleggen in zijn boek. Ook is verwarring over de schrijfwijze. Is het 'AVAROS' of 'Avaros'?

Van Rossum bouwde aanvankelijk onder eigen naam Belgische Flandria-bromfietsen en Duitse Mota-scooters. Later werd er aan de Veerdam ook een soort Solex gemaakt.

Museum

Een bezoekje aan de website Marktplaats levert direct resultaat op. Er wordt één exemplaar te koop aangeboden. Maar dat is dan ook een hele mooie. Jack Frijters in Rijsbergen biedt een Flandria AVAROS Record uit 1963 aan voor 3999 euro. Het is een gerestaureerde machine die in een klein museum heeft gestaan, vertelt Frijters.

Er is belangstelling voor, maar tot een koop is het nog niet gekomen. "Als het een Flandria was geweest, was hij al lang weg geweest", zegt Frijters "Flandria is voor de Belgen hun huismerk." Volgens hem is deze AVAROS eigenlijk een Flandria. "Ze deden er gewoon een andere sticker op. In Papendrecht waren ze niet zo moeilijk. En ook een carborateur uit Rotterdam."

Volgens de handelaar verkocht Flandria goed beneden de rivieren. De markt in de rest van Nederland werd bediend door Van Rossum in Papendrecht. Frijters bedient zich trouwens van de schrijfwijze 'Avaros'

Op Marktplaats zijn verder alleen een instructieboekje en wat onderdelen te vinden.

Oproep

Ruud Verkerk is nog niet aan het schrijven van het boek toe. Hij is nog aan het zoeken naar meer informatie. Hij doet daarom een oproep:

"Wie kan mij helpen aan informatie over mensen die bij AVAROS gewerkt hebben of in het bezit zijn van een AVAROS bromfiets. Ook foto's, folders, reclamematerialen, e.d. zijn welkom."

Wie informatie heeft kan contact opnemen met Ruud Verkerk:

r.verkerk6@gmail.com, 078-6736086, 06-42793518. 

Meer berichten