(foto: pr)
(foto: pr) (Foto: )

Sport event voor mensen met autisme

Regio –  'Het evenement waar iedereen met autisme kennis kan maken met diverse sporten en iedereen die dat wil kan kennis maken met autisme.' Zo staat Autisme Experience @ sport op haar website omschreven. Het evenement vindt zaterdag 13 oktober vanaf 12.00 uur plaats bij de Dordtse tennisvereniging Thialf.

door Nanda van Heteren

Het doel van het evenement is om op een laagdrempelige manier mensen met autisme kennis te laten maken met vijf verschillende sporten: Voetbal, tennis, fitness, tafeltennis en vecht-en verdedigingssporten. Groepen van maximaal acht personen, die ingedeeld worden op leeftijd, gaan met een begeleider het sportparcours af. Ook vinden er die dag sport-clinics, lezingen, demonstraties, The Brain On Wheels, een prikkelarme silent disco en het Benefiet Tennis Toernooi plaats. Autisme Experience @ sport heeft Thialf, Dordt Sport, Yulius, Hattrick Sport en Boba autismegroep als partners.

Het evenement wordt gesponsord door Elsco drankenhandel en VHC Kreko groep. Om 18.00 uur staat het benefiet tennis toernooi op het programma.

Markten

Er zijn twee markten te bezoeken tijdens het festijn: een sportmarkt en een informatiemarkt. Op de sportmarkt staan verschillende sportaanbieders, sporters en materialen. Tijdens het mini-symposium kan er kennis gemaakt worden met een professional of ervaringsdeskundige.

Ontspanning

Lars Sørensen, Evelien Huijssen en Silvia Kloppers zijn de initiatiefnemers en bestuursleden van dit evenement. Sørensen: ,,Het evenement is ontstaan, omdat Tennis vereniging Thialf uit Dordrecht bij ons aanklopte, omdat ze graag iets wilde doen voor mensen met autisme en onze stichting Autisme Experience. Na een brainstorm met Dordt Sport, Hattrick en Yulius kwamen we op dit plan. Tweehonderd mensen met autisme laten sporten en tweehonderd sportieve mensen laten kennis maken met autisme."

De reden voor dit evenement, is omdat het vinden van een 'sportclub of vereniging lastig kan zijn voor mensen met autisme'. ,,Sport is een heerlijke vorm van ontspanning en heeft een sterke sociale functie. Sport biedt de mogelijkheid tot het maken en houden van vrienden."

Toegankelijk

Vanuit de kant van de sportclubs is men welwillend om mensen met autisme te helpen, maar 'weten ze niet helemaal hoe ze hun bestaande aanbod toegankelijk kunnen maken voor een bredere doelgroep, zoals bijvoorbeeld mensen met autisme'. ,,Gebrek aan kennis over en begrip voor deze groep is vaak het probleem. Wij organiseren tijdens ons event een speciaal seminar voor verenigingen, coaches of andere sportwerkers."

Inschrijven kost 7,50 euro per persoon. Dit is inclusief de eerste maand contributie van een vereniging naar keuze, een welkomstdrankje, sportsnack en sportpakket ter waarde van vijftien euro. Zie autismeexperiencesport.nl voor meer informatie. Ook verenigingen die hun aanbod onder de aandacht willen brengen, kunnen hier terecht.

Meer berichten