Foto:

Ton Koppenol: een koudere aarde (2)

Het polaire front, de scheidingslijn tussen het relatief koude noorden en betrekkelijk warme zuiden van het noordelijk halfrond, verschuift in deze tijd van het jaar steeds verder zuidwaarts. Op dit moment en waarschijnlijk ook de komende 10 dagen weet die lijn de Britse Eilanden en Scandinavië wél te bereiken maar ons land nog niet. Dit betekent dat het de komende tijd (iets) warmer dan normaal zal zijn in ons land.

Pas wanneer depressies nog wat oostelijker kunnen doorstoten (tot over Denemarken bijv. of oostelijker) dan kan het polaire front over ons land trekken met duidelijk kouder weer als gevolg.

Het aantal dagen met een maximumtemperatuur van 20 graden of hoger is deze week boven de 110 uitgekomen. Het record uit 2003 met 116 dagen zal vermoedelijk wel verbroken worden de komende tijd. Ik sluit niet uit dat we zelfs boven de 120 d. gaan uitkomen dit jaar, want 20+ dagen kunnen nog tot diep in oktober voorkomen. U hoort het wel.

Vorige week meldde ik dat onze aarde door diverse gebeurtenissen zou kunnen gaan afkoelen. Een goed ontwikkelde La Niña kan bijv. voor een temperatuurdaling van ongeveer 0,2 graden zorgen. Een zware vulkaanuitbarsting is echter tot veel meer in staat.

De enorme eruptie van de Tambora (Indonesië) in 1815 heeft de temperatuur op aarde met ruim 1,5 graden doen dalen en ook de uitbarsting van de Krakatau (ligt tussen Java en Sumatra) in 1883 veroorzaakte een wereldwijde daling van de temperatuur van meer dan 1 graad. Die uitbarsting bracht de hardste geluiden vanuit de natuur voort sinds heel lang. De knallen waren te horen tot in het zuiden van Australië (meer dan 3000 km.ver).

Zeevissers die op het moment van de uitbarsting hun netten in de buurt van de Krakatau aan het uitwerpen waren, hebben het zwaar te verduren gehad. Door het enorme kabaal scheurden hun trommelvliezen en ik weet niet of velen onder hen de explosie overleefd hebben, want de hele berg (ruim 800 meter hoog) verdween onder water en dat feit veroorzaakte een zeer grote vloedgolf (30 meter hoog), duizenden mensen op Java en Sumatra hebben die tsunami niet weten te overleven.

Volgende week meer over de Tambora en Krakatau en uiteraard komt Yellowstone dan ook aan de orde.

Meer berichten