De lichtste dieren slapen bij vrijwilligers, zodat ze extra voedmomenten hebben. (foto: Nanda van Heteren)
De lichtste dieren slapen bij vrijwilligers, zodat ze extra voedmomenten hebben. (foto: Nanda van Heteren) (Foto: )

Dertig egels logeren in opvang

PAPENDRECHT – De egelopvang in Papendrecht heeft momenteel dertig logees. Dit zijn er veertig minder dan in augustus 2017, maar door de droge, warme en lange zomer, verspreiden de gasten zich. Door het weer is ook de paringstijd van de egels anders waardoor de allerkleinsten ook in september en oktober kunnen binnenkomen. Beheerder Ferry van Jaarsveld geeft uitleg.

door Nanda van Heteren

,,Normaal gesproken is de paartijd juni en juli, maar door het weer kunnen sommige egels meerdere nesten krijgen. De natuur werkt daaraan mee, doordat er genoeg voedsel te vinden is en het is niet te koud voor ze."

Van Jaarsveld geeft aan dat verzwakte egels zo snel mogelijk naar de opvang moeten. ,,Voeren is lastig, wij doen dat met een spuitje met een kromme naald die ook voor vogels gebruikt wordt. Het moeilijke is dat egels niet altijd willen eten en zijn ze dan al erg ondervoed, dan is het aansterken geen makkelijke opgave. De lichtste dieren slapen bij vrijwilligers, zodat ze extra voedmomenten hebben."

Bellen voor advies kan ook. ,,Wij zijn zeven dagen per week open, dus bellen om advies te vragen kan altijd. Over de telefoon kunnen wij al veel informatie geven en ook zeggen om het bijvoorbeeld nog een uurtje aan te kijken voordat wij in actie komen."

Thuis

Wie thuis de egel(s) in de tuin wil verzorgen, wordt geadviseerd om water, kattenbrokjes en/of meelwormen te geven. ,,Egels zijn carnivoren. Ze eten dus vlees. Sommige mensen geven ze melk of een boterham met pindakaas, maar dat is niet aan te raden."

Egels lopen, ook met hun jongen, regelmatig rondjes in bijvoorbeeld tuinen. ,,Als een kleintje achter blijft, dan wordt hij/zij na een uurtje weer gevonden door de moeder. Maar blijf je gepiep horen, langer dan een uur, kan de moeder bijvoorbeeld overreden zijn en heeft dit egeltje onze hulp nodig."

Ook volwassen egels komen terecht in de egelopvang wanneer ze ondervoed zijn. ,,Dan zijn het slappe beestjes, ze rollen zich op of je kan ze zo oppakken. Deze dieren vangen wij ook op."

Open dag

De Dierenbescherming, waar de egelopvang een onderdeel van is, houdt op zondag 30 september 2018 tussen 12.00 en 16.00 uur een landelijke open dag. Het doel is om een kijkje te geven achter de schermen. ,,Je zult de egels zelf niet zien. Zij zijn heel stress gevoelig en kunnen slecht tegen geluid, maar we laten wel zien hoe wij hen verzorgen, onderzoeken en hoe het er bij ons aan toe gaat."

De egelopvang in Papendrecht is gevestigd aan de Admiraal de Ruijterweg 1a. Meer informatie of contact opnemen kan via

dierenbescherming.nl/wildopvang/egelopvang-papendrecht

Meer berichten