De organisatoren van PellerPop voor één van de opvallende spandoeken. (foto: Arco van der Lee)
De organisatoren van PellerPop voor één van de opvallende spandoeken. (foto: Arco van der Lee) (Foto: )

Jongeren organiseren zelf PellerPop

Papendrecht – Het festival PellerPop, zaterdag 15 september in het Vondelpark, is niet alleen bedoeld vóór jongeren. Het is ook dóór hen georganiseerd.

door Arco van der Lee

'Er is hier niks te doen voor jongeren.' Die klacht hoor je regelmatig in Papendrecht en dit kwam ook weer voort uit het participatietraject van de gemeente. Jongerenwerkers Manon van Leeuwen en Chandre Nandoe besloten om jongeren uit te dagen om zelf eens iets te organiseren.

Een groep van vijftien jongeren, van 13 tot 21 jaar oud, reageerde en ging in maart aan de slag. En het resultaat mag er zijn.

Begeleid door de jongerenwerkers gingen de jongeren in vier werkgroepen aan het werk om een echt Papendrechts festival te organiseren. Dat is anders dan het vroegere festival Powerpark, legt Nandoe uit. "Dat werd door ons georganiseerd voor de jongeren. Dit doen de jongeren samen, vandaar ook een nieuwe naam."

De commissie communicatie boog zich over de naam van het festival. "We dachten aan de Ertepeller en kwamen toen op PellerPop", vertelt Melissa. Die naam slaat aan, merkt ze. "Het is echt een ging geworden. 'Wie gaat er naar Pellerpop?', hoor je om je heen." De commissie ontwierp ook de opvallende posters en flyers.

Om artiesten te kunnen boeken, moest er geld zijn. Dat was de uitdaging waarmee de werkgroep programmering aan de slag ging. Marleen en Tess gingen op zoek naar sponsors. "We hebben heel de Meent afgestruind en mensen gemaild", vertellen ze. Dat leverde maar liefst zesduizend euro op. "En een paar man die een foodtruck voor ons regelen."

Viento, Noor en Jarid overlegden met de gemeente, politie en brandweer over de vergunning. Daarbij werd afgesproken dat het festival duurt tot 23.15 uur. "Maar sommigen wilden eigenlijk wel later", zeggen ze.

Christiaan en Julian konden voor het facilitaire gedeelte teruggrijpen op de ervaringen die er zijn met Powerpark. Besloten werd om veel uit te besteden, zoals de opbouw van het podium en het verzorgen van licht en geluid.

Manon van Leeuwen is onder de indruk van al het werk dat de jongeren hebben verricht. "Het is iets om heel trots op te zijn."

Programma

Pellerpop wordt zaterdag 15 september van 18.00 tot 23.15 uur gehouden in het Vondelpark. Er zijn optredens van onder meer Celeste Liberty, Da bounce squad, DJ Dylvn, Equalz, Francesco Daniel, Jonna Fraser, MC JR, Panyx en S!rene.

De toegang is gratis.

www.pellerpop.nl

Meer berichten