De GMC CCKW's (Jimmy's) werden vooral in de jaren 1948-1965 in heel het land ingezetvoor grote en kleine bouwprojecten. (Foto: Archief Arie Pieters.)
De GMC CCKW's (Jimmy's) werden vooral in de jaren 1948-1965 in heel het land ingezetvoor grote en kleine bouwprojecten. (Foto: Archief Arie Pieters.) (Foto: )

Boek over legendarische GMC-vrachtwagen krijgt vervolg

Regio - Een jaar geleden verscheen het boekje 'Everyone loves Jimmy' van de hand van Arie Pieters. Dit boekje was een eerbetoon aan de legendarische GMC CCKW legertrucks. Maar de GMC's, of 'Jimmy's', zoals hun bijnaam in de Tweede Wereldoorlog was, waren erg belangrijk tijdens de wederopbouw van ons land. Het boekje maakte veel reacties los en zorgde er ook voor dat er extra informatie en meer foto's van Jimmy's in civiele dienst boven water kwamen.

Alle reden dus voor de auteur om een vervolg te maken. Mede ook omdat er de laatste jaren veel foto's uit de laatste oorlogsjaren zijn vrijgegeven voor het zgn. publieke domein. En dus kwam er ook meer beeldmaterieel beschikbaar van de 'Red Ball Express', de militaire, logistieke operatie waarbij een hoofdrol was weggelegd voor de GMC trucks. Maar de nadruk in het nieuwe boekje ligt toch op de periode van de wederopbouw.

Na de Tweede Wereldoorlog kwamen de GMC's via de legerdump beschikbaar voor civiel gebruik. Overal in het land doken de Jimmy's op als er bouwputten, wegen, snelwegen, kanalen, fietspaden etc. moesten worden uitgegraven. En in Zeeland en Zuid-Holland werden ze natuurlijk ook ingezet om de dijken te herstellen en te versterken na de Watersnoodramp van 1953. Maar voor de wederopbouw kon beginnen waren ze op veel plekken in het land al bezig geweest met (letterlijk) puinruimen.

In 1941 rolden de eerste exemplaren van de ruim 550.000 gebouwde trucks uit de fabriek in Amerika. En tot het einde van de oorlog zouden ze onvermoeibaar hun werk blijven doen. Daarna gingen ze, bijna over heel de wereld, aan de slag in civiele dienst. En ook na de oorlog bleken de relatief eenvoudig te repareren GMC's vrijwel onverwoestbaar. In ons land deden ze merendeels dienst als kipper, maar sommige gingen ook aan de slag als takelwagen, bakwagen of voor veevervoer.
In totaal bevat het boekje meer dan 90 foto's, grotendeels uit de jaren tussen 1948 en 1965. Bijna 30 opnamen waren ook opgenomen in 'Everyone loves Jimmy' en ruim 60 foto's zijn 'nieuwe' oude plaatjes. In het boek wordt verder ook aandacht besteed aan mensen die deze wagens rijdende houden.


'Herinneringen aan Jimmy', ISBN: 9789463673778 (117 pagina's) is uitgegeven via Mijnbestseller.nl . Het is onder andere te koop bij www.mijnbestseller.nl. Prijs: €14,00 Verder is het te bestellen via elke boekwinkel in Nederland en België.

Meer berichten
Shopbox