De treinen van de MerwedeLingeLijn worden volgend jaar omgebouwd. (foto: Arco van der Lee)
De treinen van de MerwedeLingeLijn worden volgend jaar omgebouwd. (foto: Arco van der Lee)

Qbuzz belooft 'snel en frequent hoogwaardig openbaar vervoer'

Regio - Vanaf 9 december verzorgt Qbuzz voor minimaal 8 jaar het busvervoer in het concessiegebied Drechtsteden en Alblasserwaard, en op de trein MerwedeLingelijn.

De nieuwe vervoerder belooft 'een stevig netwerk van snel en frequent hoogwaardig openbaar vervoer (zowel bus als trein) aangevuld met een fijnmazig openbaar vervoernetwerk. Daarmee wordt stedelijk en landelijk gebied goed bediend.'

 Gedetailleerde informatie over het nieuwe netwerk in Drechtsteden en Alblasserwaard is te vinden op www.qbuzz.nl/dav. De daar getoonde dienstregeling is nog onder voorbehoud van kleine wijzigingen. 

Drechtsteden

 Met een slimme mix van R-netlijnen en snelbusverbindingen die vaker en sneller rijden wordt Rotterdam vanuit de Drechtsteden beter bereikbaar. Alblasserdam en heel Papendrecht krijgen een snelle rechtstreekse busverbinding naar Utrecht. De stadsdienst van Dordrecht wordt uitgebreid naar omliggende Drechtsteden en gaat elektrisch rijden, wat bijdraagt aan verbetering van de luchtkwaliteit. 

Alblasserwaard

 Vanuit de Alblasserwaard ontstaat een rechtstreekse snelbusverbinding met Rotterdam. Qbuzz handhaaft de lijngebonden ontsluiting voor kernen op de Lekdijk en de lijnen van en naar kleine kernen in de Alblasserwaard zoals Bleskensgraaf, Ottoland en Noordeloos. Op het nieuwe knooppunt Meerkerk bij de aansluiting van de A27 takken deze lijnen aan op de snelbussen naar Utrecht en Gorinchem. De stadsdienst van Gorinchem wordt eenvoudiger opgezet en bedient voortaan ook de wijk Stalkaarsen en de Evenementenhal. De verbinding vanuit Lingewijk naar het centrum, station en ziekenhuis gaat twee keer zo vaak rijden. Ook in Gorinchem wordt met elektrische bussen gereden. 

MerwedeLingelijn

 In de nieuwe concessie wordt de MerwedeLingelijn onderdeel van R-net. In de loop van 2019 worden de treinen omgebouwd en uitgerust in R-net stijl. Alle treinen krijgen nieuwe comfortabele stoelen, USBaansluitingen en snellere wifi. De MerwedeLingelijn blijft tot 20.00 uur in een kwartierdienst rijden, momenteel is dat tot 19 uur. 

Informatie

Bij de dienstregeling op de website is een overzicht op gemeente- en lijnniveau opgenomen. Er staat bij wat er wijzigt ten opzichte van de huidige situatie. Ook is er bij iedere gemeente een overzichtskaartje te vinden met het lijnennet. 

Als bijlage vindt u de veranderingen per gemeente. Op de website www.qbuzz.nl/dav is meer gedetailleerde informatie te vinden. 

Meer berichten