Vrouwen worden door Van Gulik herkend, opgeslagen en verbeeld in stalen sculpturen.
Vrouwen worden door Van Gulik herkend, opgeslagen en verbeeld in stalen sculpturen. (Foto: Beeldenpark Drechtoevers)

Menselijke figuur speelt een prominentere rol

Papendrecht - In de serie Beeld in Beeld ditmaal 'Persona' van kunstenaar Cor van Gulik (1938), Academie voor Beeldende Kunsten St. Joost. Nationaal Hoger Instituut voor Schone Kunsten Antwerpen

Cor van Gulik werkt met staalplaten, die hij verknipt, waarna de afzonderlijke stukken weer aan elkaar worden gelast. In zijn vroegere werk werden vrij grote stukken gebruikt, waardoor er grillige bijna abstracte vormen ontstonden, die toch duidelijk herkenbaar waren.

Open en plastisch

De laatste 20 jaar worden kleinere stukken staal gebruikt die met enkele punten aan elkaar gelast worden. Daardoor ontstaat een constructie die open en plastisch is, puur en kaal. In het werk van de laatste jaren speelt de menselijke figuur, die als een rode draad door het oeuvre van Van Gulik loopt, een steeds prominentere rol.

Commentaar

Het zijn vooral vrouwenfiguren uit de directe leefomgeving van de kunstenaar. Vrouwen die iedereen zou kunnen tegenkomen maar die door Van Gulik worden herkend, opgeslagen en verbeeld in stalen sculpturen. Al werkend reageert hij op wat hij zag en levert hij commentaar; dat kan alledaags van toon zijn, humoristisch, speels of betrokken. Ritmiek en beweging spelen in al zijn beelden een belangrijke rol.

Beeldenpark

Het beeld 'Persona' is te zien op het Veerplein in Papendrecht. Meer informatie over de beelden is te vinden op de website van Stichting Beeldenpark Drechtoevers: www.beeldenparkdrechtoevers.nl

Meer berichten