Zelfgemaakte spulletjes door de breiclub van de Waalburcht en wijkwinkel Fideel voor Actie4Kids
Zelfgemaakte spulletjes door de breiclub van de Waalburcht en wijkwinkel Fideel voor Actie4Kids (Foto: Actie4Kids)

Met z'n allen in actie voor Actie4kids

Papendrecht - Actie4kids, met als motto 'Voor jou van mij'. Veel kinderen zullen deze naam herkennen dankzij de schoenendozenacties op scholen waarmee Actie4kids al jarenlang bij vele duizenden kinderen een lach op hun gezicht wist te krijgen. Nu is een stichting niets zonder enthousiaste en vasthoudende vrijwilligers die op de Facebookpagina van Actie4kids veelvuldig in beeld komen.

Ook in Papendrecht woont zo'n mooi mens, namelijk Annemiek van de Berg. Steeds weer weet zij mensen te enthousiasmeren ook hun steentje bij te dragen. Een paar van hen zetten we graag in beeld: De Breiclub van de Waalburcht en Wijkwinkel Fideel.

Jaarvullend

In het najaar versieren kinderen van scholen en zondagscholen een schoenendoos en vullen deze met leuke kleine cadeautjes zoals schriften, pennen en gummetjes en knuffels. Dit in de wetenschap dat een kind, ergens in de wereld, deze schoenendoos met pretoogjes zal uitpakken. Die pretoogjes worden ook zichtbaar als Annemiek van de Berg over 'haar' schoenendozenacties begint. Voor Annemiek is het Actie4kids een jaarvullend programma, waarbij ze bedrijven, winkels, de Weggeefhoek en kringloopwinkels bezoekt, zoals de Nieuwe Hoop in Hendrik Ido Ambacht.

Breiclub

Ook bij de breiclub van de Waalburcht komt Annemiek graag. Elke donderdagmiddag van 13.00 tot 15.30 uur ontvangt Agens Verheijen brei-liefhebbers in het zaaltje naast de aanleunwoningen van de Waalburcht, waar wanten, mutsen en sokken voor kinderen in koude landen worden gebreid. "Er worden ook kaarten gemaakt en de toegang is gratis."

Fideel

En ook de werknemers die bij Fideel werken, komen tot bloei als ze iets voor anderen mogen maken. "Fideel is niet zomaar een wijkwinkel (Albert Schweitzerstraat 115), bij Fideel (onderdeel van Gemiva) werken prachtige mensen die het geweldig vinden om al die mooie zelfgemaakte cadeautjes, hebbedingetjes te verkopen. Zelfs koffie met wat lekkers is mogelijk." En voegt Annemiek toe "Voor een habbekrats kan je ook tassenvol met tweedehands kleding kopen."

Depot

Zomaar wat adressen waar Annemiek geregeld allerlei mooie (zelfgemaakte) spulletjes mag ophalen. Gelukkig heeft ze intussen een vriendin bereid gevonden waar ze alles mag opslaan. "En als het daar vol is, wordt alles naar het depot van Actie4kids in Zuidland gebracht. Ook particulieren worden opgeroepen (zelfgemaakte) cadeautjes te doneren. "Sommigen naaien knikkerzakken of rugzakken." Ook financiële sponsors zijn hard nodig om het transport te kunnen bekostigen.

7500 schoenendozen

Leerkracht Marianne Molle (06 48336721) op de Prins Floris-basisschool is kartrekker op dat gebied. "Alleen in deze regio worden er al 7500 schoenendozen in een container naar Zambia verscheept, we vragen 5,00 euro transportkosten per schoenendoos. De container blijft in Zambia en ingericht als winkeltje of als werkplaats waar men waterfilters maakt. Kortom, win-winsituaties aan alle kanten."

(Tekst: Ina Florusse)

Meer berichten