Ronald Nederlof: "De delen zonder publiek lijken altijd zoveel langer te duren dan stukken met supporters."
Ronald Nederlof: "De delen zonder publiek lijken altijd zoveel langer te duren dan stukken met supporters." (Jeroen Verbueken - FotoBusink)

Vierdaagsekriebels van Ronald Nederlof zijn weer even weg

Papendrecht - Voor het eerst sinds 2011 liep Ronald Nederlof vorige week weer de Nijmeegse Vierdaagse. Hij hield er gemengde gevoelens aan over. "Er is in de tussenliggende periode veel veranderd. Je struikelt nu over de mobiele telefoons en er wordt minder gezongen dan vroeger. Toch heb ik wel weer genoten van de tocht."

Want het wandelen ging goed, ondanks een stuk of acht blaren. "Dat waren er voor mijn doen veel, maar ik ondervond er gelukkig niet al te veel hinder door. Ik had vooraf goed getraind, dat scheelde ook. Het ging gewoon lekker. Alleen de dode stukken waren nog steeds doods. Daar moet je dan echt even doorheen. De delen zonder publiek lijken altijd zoveel langer te duren dan de stukken met supporters."

Dat geeft vleugels

Niet voor niets vond Ronald de vierde dag het leukst, met de aankomst op Via Gladiola. Al was het absolute hoogtepunt de aanloop daar naartoe. "In Mook stonden mijn vrouw en kinderen mij aan te moedigen. Dat geeft vleugels." De warmte zag Ronald niet als een nadeel. "Door het zonnige weer stonden er extra veel mensen langs de route met water en versnaperingen. Dropjes, komkommer, TUC: het was fijn om dat aangeboden te krijgen. De hitte zorgt wel sneller voor wrijving, waardoor eerder blaren kunnen ontstaan. Maar met regen heb je een nog grotere kans op blaren, dus ook in dat opzicht vond ik de hoge temperaturen geen nadeel. Voorgaande jaren dronk ik nog weleens te weinig. Daar heb ik extra op gelet."

Mobieltje

Over opletten gesproken: het viel Ronald op dat er tegenwoordig veel lopers met hun mobieltje bezig zijn. "Dan leverde iemand voor je ineens de helft van zijn snelheid in om een selfie te maken of werd er abrupt midden op de weg gestopt om een appje te versturen. Dat was soms even uitkijken voor botsingen. Zelf gebruikte ik onderweg ook FaceTime om met mijn kinderen te praten, maar dit deed ik dan wel op rustige stukken." Een ander verschil met vroeger vond Ronald het lage gehalte zingende deelnemers. "Wel waren er veel lopers die hun eigen muziek bij zich hadden. Dat is tegen de reglementen. Je zou daar een officiële waarschuwing voor kunnen krijgen."

Veel trainingsuren

Al met al is de conclusie dat Ronald heeft genoten van de Vierdaagse, maar iets minder dan voorheen. "Vooraf had ik in mijn hoofd zitten dat ik volgend jaar zou overslaan en dan in 2020 weer wilde meelopen. Dat idee heb ik laten varen. Het kost namelijk veel trainingsuren. Die tijd breng ik liever met mijn gezin door. Mochten mijn zoon of dochter later aangeven om de Vierdaagse te willen lopen, dan doe ik graag met ze mee. Het duurt nog wel een jaar of acht voordat ze vanwege de minimumleeftijd voor deelname mee mogen doen. Tot die tijd zet ik het wandelen op een laag pitje. Al blijft het gekke van de Vierdaagse dat de kriebels toch ineens terug kunnen komen."

(Tekst: Yvonne Vogel)

Meer berichten