Archieffoto Staking Fokker Papendrecht.
Archieffoto Staking Fokker Papendrecht. (Foto: Pieter van den Berg)

Fokker-stakers willen een eerlijke cao Metalektro

Papendrecht - De werknemers van de Fokker-vestiging in Hoogeveen staken donderdag 19 juli 24 uur lang voor een goede cao, net als op de vestigingen in Papendrecht, Woensdrecht en Amsterdam.

Het doel is een eerlijke cao voor de 150.000 medewerkers bij de talloze grootmetaalbedrijven. De bonden eisen een toekomstbestendige cao met goede voorstellen voor werk en privé en een jaarlijkse loonstijging van 3,5% met een vloer van duizend euro.

Mokerslagen in Hoogeveen

De Fokker-medewerkers in Hoogeveen ondersteunen hun pleidooi daarbij met mokerslagen. Marijke Eggengoor, bestuurder FNV Metaal: "De Fokker-medewerkers zijn het zat en willen nu dat Fokker hun invloed gaat aanwenden bij de FME om de cao rond te krijgen. De FME lijkt echter Oost-Indisch doof voor het geluid van werknemers in de grootmetaal. Daarom schudden de werknemers van Fokker Hoogeveen symbolisch hun werkgever en de FME wakker door mokerslagen."

Volle orderportefeuille

Het gaat goed met het bedrijf Fokker, de winsten stijgen en de orderportefeuille zit vol. Eggengoor: "Er is zoveel werk, dat er vaak in het weekend wordt overgewerkt. De werkdruk is daarmee ook voelbaar. Het is tijd dat er nu ook iets toekomt aan de werknemers van Fokker."

Voeten op de vloer

Albert Kuiper, bestuurder FNV Metaal: "De werkgevers moeten weer met hun voeten op de vloer komen. Ze moeten zich menselijker opstellen en eerlijke voorstellen doen, die aansluiten bij de praktijk op de werkvloer. Daarom roepen we de FME op om in te gaan op onze eisen."

Generatiepact

Onderdeel van de eisen van de bonden is ook een generatiepact, zodat jongeren weer een vaste baan krijgen in de sector, terwijl ouderen daardoor juist gezond de eindstreep kunnen halen en hun kennis kunnen overdragen. Daarnaast stellen de bonden nog vele andere maatregelen voor duurzame inzetbaarheid van de metaalwerkers. Ook moet er een einde komen aan de doorgeslagen flexibilisering en de beloning en arbeidsvoorwaarden van vaste en tijdelijke medewerkers moeten gelijk zijn.

De cao metalektro geldt voor ongeveer 150.000 werknemers in het grootmetaal, zoals Fokker, Stork, ASML, DAF, Siemens, Scania, Thales en Damen Shipyard.

Meer berichten