Ton Koppenol: de ijstijden (slot)

Dat ijstijden ontstaan en na verloop van tijd ook weer gaan heeft te maken met de bewegingen van de aarde ten opzichte de zon.

De baan die de planeet aarde beschrijft om onze warmtebron is niet voortdurend dezelfde (van elliptisch naar minder elliptisch en weer terug). Ook de hellingshoek van de aardas varieert (van grofweg 21,5 tot 24,5 graden). Op dit moment bedraagt ie 23,5 graden en is op weg naar het minimum. Dat wordt trouwens pas over een kleine 10.000 jaar bereikt.

De Servische wetenschapper Milutin Milankovic heeft na ongelooflijk veel rekenwerk kunnen aantonen (begin vorige eeuw) dat de ijstijden hun ontstaan te danken hebben aan de "bewegingsvariatie" van de aarde. De hoeveelheid zonlicht (warmte) die de aarde kan bereiken verandert in de loop van de tijd daardoor. Het kan overigens nog wel een paar duizend jaar duren voordat de volgende ijstijd gaat beginnen.

Er zijn wetenschappers die beweren dat de 'aanstaande' ijstijd geen schijn van kans maakt mocht het CO2- gehalte in de atmosfeer alsmaar blijven toenemen.

Vermeld dient te worden in dit verband dat een te warme aarde (ruim warmer dan 15 graden gemiddeld) voor veel problemen kan zorgen, zeker wanneer de wereldbevolking gestegen is tot boven de 10 miljard zielen, maar ook een te koude aarde (met een gemiddelde temperatuur ruim lager dan 15 graden) kan voor enorme problemen zorgen.

Misschien dat in de toekomst via geo-engineering (kunstmatige beïnvloeding van het weer door de mens) de temperatuur op aarde in bedwang kan worden gehouden. Als dat niet lukt dan zal het aantal aardbewoners via geboortebeperking flink gereduceerd moeten worden. Gebeurt dat niet dan lopen we de kans dat de wal het schip gaat keren en dan ontstaan er scenario's waar je liever niet aan denkt.

De huidige julimaand is qua warmte behoorlijk goed bezig, maar als we hem gaan vergelijken met juli 2006 dan is dit slechts 'Spielerei'.

Ongelooflijk hoeveel hitte de natuur destijds wist te produceren in Nederland. Ik heb die maand in z'n geheel (vrijwel) meegemaakt in Papendrecht. Op 28 juli gingen we op vakantie in Zuid-Frankrijk en daar had juli ook hard toegeslagen en dus hielden we ons hart vast, maar gelukkig, net zoals in Nederland, liep de hitte aldaar op z'n laatste benen.

Volgende week meer over die bijzondere maand.

Tot slot de vooruitzichten: het aangename zomerweer weet voorlopig van geen wijken.

Meer berichten