De vrouwen waarschuwden ook de hulpdiensten. (foto: Nanda van Heteren)
De vrouwen waarschuwden ook de hulpdiensten. (foto: Nanda van Heteren) (Foto: )

Vrouwen redden fietser van verdrinkingsdood

PAPENDRECHT – Op de Papendrechtse Noordkil richting Sliedrecht hebben afgelopen donderdag drie vrouwen een bejaarde man van rond de 80 jaar uit Papendrecht uit de sloot gered. De fietser moest op de weg stoppen voor een auto, verloor zijn evenwicht en rolde het water in. Dankzij drie samenwerkende vrouwen kon de man op tijd worden gered.

door Nanda van Heteren

De 69-jarige Papendrechtse fietsster die de man eerst zachtjes en daarna hard hoorde roepen, liet weten dat haar dorpsgenoot naar eigen zeggen moest stoppen voor een passerende auto. Hij stond op het oversteekpunt voor de haaientanden. Toen hij bijna tot stilstand was om te stoppen voor de auto, verloor hij op het fietspad zijn evenwicht, omdat hij een been had dat minder functioneert en rolde hij het grasveldje naast hem in, waar een kleine diepe sloot in lag.

Snelle actie
De voorbijgangster hoorde: ,,Help, help, ik lig in het water. Waarom helpt niemand mij nou." Na zoeken, zag ze de man liggen en wilde hulp inschakelen. Omdat de Papendrechtse zelf geen telefoon bij zich had, sprak ze een 15-jarige Sliedrechtse op de fiets aan. ,,Ik was eerder klaar met werken en fietste met oordopjes in naar huis. Van het bellen naar de hulpdiensten kan ik mij nu niet meer veel herinneren, behalve dat ik direct doorgeschakeld werd met de brandweer, ik echt nadrukkelijk moest vragen om een ambulance en ik een paar keer de vraag moest beantwoorden of meneer zonder bijvoorbeeld kinderen in de sloot lag." Een 44-jarige Sliedrechtse automobiliste die passeerde schoot ook snel te hulp en haalde de bejaarde man uit de sloot. ,,Voor mij was het belangrijk dat, behalve zijn hoofd, ook zijn knieën boven water zouden zijn, zodat hij weer het gevoel had van veilig op land te zijn. Hij verstond ons niet goed, omdat zijn gehoorapparaat aan de kant waar wij stonden uit zijn oor was." Toen de politie, ambulance en brandweer aankwamen, was de man volledig uit het water.

Koud
In totaal is hij volgens het drietal ongeveer tien minuten in de sloot geweest. Eenmaal uit het water bleek de man veel slootwater binnen te hebben gekregen, omdat hij zei dat hij een vieze smaak had in zijn keel en was hij koud door onderkoeling. Volgens zijn redsters gaat het nu goed met hem.

Goede afloop
De vrouwen noemen het wonderlijk dat het zo goed is afgelopen en vatten hun hulp samen als: ,,We hebben gebeld, geholpen en gered."

Meer berichten