Ton Koppenol Normaal zomerweer

Na de voorbije abnormaal warme meimaand zijn de weerpatronen veranderd. We lijken nu eerder een gemiddeld weertype te krijgen met zonnige perioden, af en toe een beetje regen en middagtemperaturen die gaan schommelen rond de 21 graden, prima werkweer dus.

U zult ongetwijfeld benieuwd zijn naar het weer tijdens uw komende vakantie in Holland (in juli, augustus). Helaas valt daar nu nog weinig zinnigs over te zeggen. Ik heb wél gekeken naar de zomers uit het verleden die volgden op een extreem warme mei. Dit gaf een divers beeld.

Mei 1841 bijv. was zeer warm, maar de zomer die volgde verliep koud en nat, vooral in juli kwam toen de ene na de andere depressie langs. In 1947 echter werd de warme bloeimaand gevolgd door een prachtige zomer. De andere zeer warme meimaanden "gaven" een normale zomer. Hoe kon de voorbije mei zo warm worden in onze streken, vraagt u zich misschien af. De opwarming van de aarde heeft daar niet zoveel mee te maken, een koude meimaand is in het huidige klimaat nl. nog heel goed mogelijk. Kijk maar naar de bloeimaanden van 2010 en 2013, want die verliepen erg fris. De oorzaak moet gezocht worden in de extreem positieve NAO (North Atlantic Oscillation). Er is dan sprake van een groot verschil in luchtdruk tussen Groenland/IJsland en zuidelijkere streken. De barometer stond in Scandinavië dan ook bijzonder hoog met als gevolg: warm en zonnig weer aldaar, maar ook bij ons. Landen rond de Middellandse Zee zaten al die tijd met de gebakken peren want daar was het te koud en te nat. Eigenlijk was dit proces al gaande vanaf half maart.

Tot slot de vraag of mei 2018 in Nederland géén warmterecords heeft opgeleverd: jazeker, want een officiële landelijke hittegolf heeft niet plaatsgevonden, die unieke gebeurtenis blijft in handen van mei 1922. Ja, dat was een ongelofelijke warmte-explosie destijds, want hittegolven kwamen in de jaren '20 (ook hoogzomers) vrijwel niet voor. Verder verliep de gemiddelde lentetemperatuur ook niet recordwarm (3e plaats) maar dat kwam natuurlijk door de vrij koude maart met bijv. ijsdagen op 1 en 2 maart.

Tot slot: hoewel mei 2018 zeer zonnig was met 283 uur zon in De Bilt is er een aantal meimaanden aan te wijzen met nóg meer zon.

Meer berichten