(foto: Pieter van den Berg)
(foto: Pieter van den Berg) (Foto: Pieter van den Berg)

Patrick Kwist en Annemarie Kersbergen winnaars 36ste Nationale Lenteloop

Papendrecht - Patrick Kwist en Annemarie Kersbergen hebben zaterdag de 36ste editie gewonnen van de Nationale Lenteloop in Papendrecht, de vijfde wedstrijd in het Toyota Schouten Grote Rivieren Loopcircuit 2018.

Voor de ervaren Rotterdammer Kwist was het zijn eerste overwinning in een wedstrijd uit het Grote Rivieren Loopcircuit. De Nationale Lenteloop stond al wel op de erelijst, maar toen maakte deze nog geen onderdeel uit van de serie wedstrijden in de Alblasserwaard, Vijfheerenlanden en Drechtsteden. 'En hij was nog 15 kilometer lang toen ik hem won. Ik ben blij dat het nog eens is gelukt, want de Nationale Lenteloop is een klassieker.'

Annemarie Kersbergen won voor het eerst in Papendrecht, maar het was al haar derde victorie in het Toyota Schouten Rivieren Loopcircuit 2018. Ze startte in de Dordtse Biesbosch halve marathon, in de Krakelingenloop in Heukelum en zaterdag dus in de Nationale Lenteloop en het was ook drie keer prijs.

Ook in het mannenveld was de nummer-1-positie onomstreden zaterdag. Patrick Kwist sloeg een eerste gat op de openingsronde op de baan bij atletiekvereniging AV Passaat en zakte geen moment in. 'Het was wel zwaar in de hitte', zei hij niettemin na de finish terug op de Passaatbaan. 'Ik ging redelijk snel weg. Het was daarna afzien tot de finish.' Over zijn winnende tijd, 33.19, was Kwist tevreden. 'Gezien de omstandigheden is dat een goede tijd.'

Op enige afstand leek Henkjan den Braven lang op weg naar plek twee, maar in de laatste kilometers kwam Cornelis Chatziioannou zijn clubgenoot van Passaat voorbij: 34.56 om 35.10. 'Henkjan ging mij wat te snel in de eerste kilometers', zo keek Chatziioannou terug. 'Maar na vijf, zes kilometer zag ik dat hij het moeilijk kreeg en kon ik er weer naartoe. De tweede plaats was belangrijk voor mijn klassement.' Daarin nam Chatziioannou inderdaad de koppositie over van Leendert van der Lugt, die er niet bij was zaterdag.

Bij de vrouwen was Annemarie Kersbergen dus opnieuw een klasse apart. Ze was de enige die in de Papendrechtse warmte onder de 40 minuten bleef in 39.51. De andere hooggeplaatsten in het klassement van het Toyota Schouten Grote Rivieren Loopcircuit volgden een paar minuten later: Nay Seddik in 43.28, Cora Vlot in 43.48 en Vivianne Steegstra in 44.09.

De volgende wedstrijd in het circuit is de Lingewaalloop in Herwijnen op zaterdag 23 juni. Alle informatie over deze en volgende lopen en klassementen zijn te vinden op www.avtyphoon.nl/loopcircuit.

Meer berichten