Hans Stout in zijn volkstuin: 'Het hebben van een moestuin is best weer hip geworden.'(foto: Yvonne Vogel)
Hans Stout in zijn volkstuin: 'Het hebben van een moestuin is best weer hip geworden.'(foto: Yvonne Vogel) (Foto: )

Volkstuinvereniging DES: 'Hier is een tomaat geen waterbom'

Papendrecht - Volkstuinvereniging DES bestaat dit jaar 60 jaar. 'Door Eendracht Sterk', betekent de afkorting. Volgens Hans Stout doen de leden de naam eer aan, want naast nuttig en leuk is saamhorigheid ook een belangrijke pijler binnen de volkstuinvereniging. Zelf is hij er inmiddels zo'n 10 jaar bij betrokken.

door Yvonne Vogel

"Van wat ik heb begrepen, is volkstuinvereniging DES eind jaren vijftig ontstaan. Een groep ouderen klopte bij de gemeente aan voor een moestuin. Toen werd gezegd: 'Richt maar een vereniging op, dan heb je meer houvast.' Aldus geschiedde, en zo is het begonnen," legt Stout uit.

Zelf was hij al bekend met moestuinen, want zijn vader had in zijn jeugd een flink stuk grond in Kinderdijk.

Wat was voor hem de reden om zelf een moestuin te beginnen? "Ik heb 31 jaar op de ambulance gereden. Dan maak je het nodige mee. Daarom zocht ik een bezigheid waarmee ik mijn hoofd leeg kon krijgen. Een volkstuin is daar perfect voor. Op je knieën tussen de meerkoeten zitten om een beetje in de grond te wroeten: voor mij is dat uitermate rustgevend. Inmiddels ben ik met pensioen, maar dat gevoel van 'verstand op nul' blijft prettig."

Maar misschien nog wel het mooiste vindt Stout de smaak van de producten die hij verbouwt in zijn tuin. "Alles is zachter en lekkerder dan de versproducten uit de supermarkt. Het komt hier direct uit de grond, en dat proef je. Een tomaat smaakt daardoor echt als een tomaat en niet naar een waterbom."

Op zijn stuk grond aan de Wilgendonk ziet Stout om hem heen veel zeventigers en tachtigers, die veelal dagelijks met hun volkstuin bezig zijn. "De sfeer is heel gemoedelijk. Er worden tips uitgewisseld, maar ook plantjes en zaadjes. De oudste man op het complex is Bertus van der Linden. Zijn kennis is ongekend."

Stout ziet de laatste jaren echter ook steeds meer jongeren bij volkstuinvereniging DES. "Dertigers zijn in opkomst, net als dames overigens. Het hebben van een moestuin is best weer hip geworden."

Stout beschikt zelf over 138 vierkante meter. Verbouwt hij dan niet altijd veel te veel voor persoonlijk gebruik? "Mijn vrouw en ik hebben een samengesteld gezin met 7 kinderen, dus het komt altijd wel op," lacht hij. "Aardappelen, bramen, pruimen, sla, snijbonen, kool: ze kunnen alles van mij krijgen." Gezonder eet hij er niet per definitie door. "Ik vind een frikadel speciaal net zo lekker als een stuk fruit. Als ik 's avonds op de bank plof, heb ik niet automatisch een schaaltje met gezonde etenswaren voor mijn neus. Iets ongezonds gaat er ook best in," is hij eerlijk. Maar aan vitaminen heeft hij vast geen gebrek.

Interesse in een volkstuin? Er zijn nog wat plekken vrij. Meer info via volkstuinverenigingpapendrecht@outlook.com .

Meer berichten