Jan Sluijters, Villa Vita Nuova, 1910, bruikleen gemeente Papendrecht. Eén van de werken die te zien is op de tentoonstelling.
Jan Sluijters, Villa Vita Nuova, 1910, bruikleen gemeente Papendrecht. Eén van de werken die te zien is op de tentoonstelling. (Foto: "Jorgen M.Snoep 2017 ")

Papendrechtse kunst in Dordts Museum

Papendrecht - Een buitenkansje voor Papendrechtse kunstliefhebbers. Wie in Papendrecht is geboren of hier momenteel woont, kan van vrijdag 22 tot en met zondag 24 juni gratis het Dordrechts Museum bezoeken. Er is een 'Papendrecht weekend' met allerlei activiteiten. Aanleiding is de opening van de nieuwe tentoonstelling rond de Papendrechtse Collectie De Rietgors.

De nieuwe tentoonstelling rond Collectie De Rietgors is vanaf zondag 17 juni te zien. De week na de opening organiseert het museum een speciaal Papendrecht weekend. Wie geboren is in Papendrecht of er momenteel woont kan het museum in het weekend van 22 tot en met 24 juni gratis bezoeken, op vertoon van een identificatiebewijs.

"Wie net in Papendrecht is komen wonen en deze plaats niet op zijn of haar identificatiebewijs heeft staan mag op vertoon van een recent poststuk met adressering in Papendrecht gratis naar binnen", licht een medewerker van het museum toe.

Activiteiten

Als aftrap van het weekend is er op vrijdag 22 juni om 15.00 uur een speciale lezing over de collectie door kunstkenner Pieter Jorissen, bekend van het tv-programma Tussen Kunst & Kitsch. Ook zal er op zaterdag 23 en zondag 24 juni een speciale rondleiding over De Rietgors zijn. Beide rondleidingen starten om 14.30 uur.

Collectie De Rietgors

De gemeente Papendrecht verwierf de collectie De Rietgors in de jaren zeventig uit verschillende schenkingen van kunstverzamelaars, aangevuld met latere aankopen van de gemeente.

In 1977 werd het voormalige huis van een van deze verzamelaars, Nanne Harm Luigies, omgevormd tot museum De Rietgors waarin de werken een plaats kregen. Dit museum moest in 2001 helaas de deuren sluiten, onder meer door het tegenvallende aantal bezoekers.

In 2017 kreeg het Dordrechts Museum de verzameling in bruikleen. Het bevat topstukken van bekende schilders uit de twintigste eeuw, zoals Jan Sluijters, Charley Toorop, Karel Appel en Corneille.

Aanmelden

De topstukken uit collectie De Rietgors zijn te zien in het Dordrechts Museum, van 17 juni tot en met 21 oktober.

Bij de activiteiten tijdens het Papendrecht weekend is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Aanmelden voor de lezing of rondleiding kan via

www.dordrechtsmuseum.nl/activiteiten

Meer berichten