Ruud Nales: 'In mijn tijd waren er nog leermeesters om ons de fijne kneepjes van het vak te leren.'(foto: pr)
Ruud Nales: 'In mijn tijd waren er nog leermeesters om ons de fijne kneepjes van het vak te leren.'(foto: pr) (Foto: )

Postbesteller Ruud Nales stopt na 52 jaar

Papendrecht - Vorige week donderdag liep Ruud Nales voor de laatste keer 'zijn wijk' als postbesteller, wat na 52 jaar bij een en dezelfde baas toch wel een unicum genoemd mag worden. Vanwege de huidige regelgeving moest Ruud na 40 jaar er 'even voor 3 maanden tussenuit', om daarna als postbezorger te mogen terugkeren. Maar ja, wat doe je als je baan je lust en je leven is? Ruud kijkt met veel plezier terug op de vele kilometers die hij in al die jaren heeft gelopen of gefietst. En nu? Nu gaat hij waarschijnlijk ook veel fietsen, maar zonder posttas.

door Ina Florusse

Ruud kijkt terug op een prachtig werkzaam leven. "Mijn eerste werkdag was op 5 september 1966, in Rotterdam Hillegersberg. In mijn tijd waren er nog leermeesters om ons de fijne kneepjes van het vak te leren. Je bouwt daardoor een brok ervaring op. Ik had graag mijn opvolger willen opleiden, maar ik kreeg hierop geen respons."
Ruud heeft door al die jaren heen als postbesteller diverse taken volbracht. "Ik weet het nog goed, ik moest op de achtste verdieping formulier P1263 opzoeken."


Verder heeft hij heel wat post voorgesorteerd, pakketjes uit binnen- en buitenland verwerkt, en verschillende wijken gelopen, zoals Hillegersberg en de Bergweg. "In het begin hadden we een 45 urige werkweek." Ruud herinnert zich elke route, en ook nog enkele grappige achternamen. "Zoals Poederbach en Lokkerbol in de Schubertlaan beiden op een oneven nummer."


Nadat hij zijn Alblasserdamse vrouw leerde kennen, zag hij uit naar een vacature in deze omgeving. "Het werd Papendrecht. Het huis waar we nog steeds met plezier wonen heb ik opgebouwd zien worden."

Tijdens zijn werk heeft hij zo zijn adresjes opgedaan, waar hij even een praatje houdt. "De laatste jaren liep ik op 'Het Eiland'. Bij Zipp Mode had ik soms diepgaande gesprekken, inclusief een bak koffie", glundert Ruud. "En bij Rijschool Ronald mocht ik mijn boterhammetje opeten. Was er ergens een sterfgeval, ging ik ook even langs. Dat werd gewaardeerd"

Zijn werkgever kreeg door de jaren heen verschillende namen, zoals PTT, TPG, TNT en Post.nl. Bij zijn 25 en 40 jarig jubileum werd hij in het zonnetje gezet, bij zijn 50 jarig jubileum niet. " Tja, ik was 3 maanden met verplicht ontslag geweest. Maar met mijn directe collega's hebben we wel gebak gegeten, hoor."

Dat Ruud met plezier werkte blijkt wel uit het feit dat hij nog twee jaar langer gewerkt heeft dan nodig was. Maar nu heeft hij tijd om 'Modelvereniging Papendrecht' vaker te bezoeken. "En ik blijf fietsen. En ja, ook naar Rotterdam, mijn geboortestad. Dat blijft trekken."

Meer berichten