Wim Daniëls brengt in zijn nieuwe boek een ode aan de fiets. (foto: pr)
Wim Daniëls brengt in zijn nieuwe boek een ode aan de fiets. (foto: pr)

Wim Daniëls brengt ode aan de fiets

Papendrecht - De verhuizing van Bibliotheek Papendrecht krijgt na de festiviteiten op de dag daarvoor nog meer allure door een lezing van de taalkundige Wim Daniëls. Op donderdag 24 mei organiseert de Culturele Raad Papendrecht in samenwerking met de Bibliotheek en het Wielercomité Papendrecht een avond die vooral gewijd is aan Daniëls' onlangs verschenen ode aan het stalen ros: 'De taal van de fiets'. Piet Kaptein, bestuurslid van de CRP, blikt vooruit op de avond.

Van jongs af aan ben ik een liefhebber van de fiets. Zo peddelde ik naar Lagere School, HBS en Kweekschool. Zo trapte ik met vrienden vakantiekilometers weg in Brabant, Limburg en Gelderland.

Daarnaast ben ik al decennia achtereen te vinden langs het parcours van de wielerronde, die dit jaar voor de 65ste keer in Papendrecht verreden wordt. Ook volg ik elk jaar weer de verrichtingen in de Tour de France, die ik met gezin live mocht aanschouwen voor de finishstrepen in o.a. Avigon en Bordeaux en op het lege maanlandschap aan de top van de Mont Ventoux.

Ik ken de inhoud van Daniëls' bundel 'De taal van de fiets' nog niet en derhalve zie ik met u reikhalzend uit naar de avond van 24 mei, die op de nieuwe locatie van Bibliotheek Papendrecht aan Veerweg 135 om 20.00 uur van start gaat.

Over de liefde voor de fiets en het genoegen van het fietsen vertelde Wim Daniëls regelmatig op radio en tv. Nu is er dan het boek, dat veel mooie verhalen en anekdotes bevat. Bijvoorbeeld over hoezeer mensen hun fiets kunnen koesteren, zoals oud-wielrenner Koos Moerenhout die zes fietsen heeft waar hij nooit meer op fietst, maar die hij toch nooit weg zal doen en waarvan hij geregeld nog de banden oppompt om ze in ere te houden. En over Robert Penn, die de hele wereld over reisde om de beste onderdelen voor zijn droomfiets te laten maken, en zoals Wim Daniëls zelf, die maar geen afscheid kan nemen van de fiets waarop zijn zoon, inmiddels 30, ooit leerde fietsen.'

Tijdens mijn studie Nederlands werd ons verteld dat het woord fiets drie etymologische verklaringen kent. De Wageningse wagenmaker Elle Cornelis Viets zou rond 1880 de naamgever zijn, of het gaat om een verbastering van het Franse vélocipède, of het is een leenwoord uit een Limburgs dialect waarin vietse voor hard lopen staat. Wat mij nu bezighoudt is de vraag voor welke zienswijze Wim Daniëls gaat. U en ik kunnen dat gaan horen. De zaal van de bieb gaat om 19.30 uur open en kaartjes zijn de komende dagen aan de balie voor 5 euro te verkrijgen.'

Meer berichten