Ton Koppenol: Aardig pinksterweer

Hoe het weer zich tijdens de komende Pinksterdagen lijkt te gaan ontwikkelen komt straks aan de orde, eerst wil ik het thema van vorige week, 'het weer van vroeger', een vervolg geven.

We waren blijven steken bij het jaar 1910, mijn vier grootouders hadden toen de leeftijd van een jaar of 20, die van moeders kant waren toen net getrouwd. De tweede decade van de vorige eeuw (1911 t/m 1920) bracht eindelijk weer eens een strenge winter, nl. die van 1916-1917. Maar liefst 26 jaar had men moeten wachten op een winter die in de toekomst nog eens uitdrukkelijk genoemd zou worden (de laatste was de beruchte winter van 1890-1891). Hoewel het tijdens de winter van '17 vaak zeer pittig vroor kon het predicaat "zeer streng" niet toegekend worden, want daarvoor duurde het winterse weer te kort (half jan. tot half feb.). De lentes,herfsten en zomers verliepen vergeleken met nu vrij fris.De zomer van 1911 echter bracht gedurende een behoorlijk lange tijd relatief hoge temperaturen; van 8 t/m 14 augustus was er destijds zelfs sprake van een hittegolf. De derde decade (1921-1930) week niet veel af van z'n voorganger, al mag de zeer strenge winter van 1928-1929 niet onvermeld blijven, de alleroudsten onder ons zullen zich misschien nog iets kunnen herinneren van de Siberische koudegolf vanaf 10 februari toen. De jaren '30 gaven brachten geen opzienbarend weer, in ieder geval geen strenge winters of hete zomers en ook de andere twee seizoenen lieten geen uitschieters zien. In de jaren '40 werd alles anders, ook op weergebied, het leek wel of de Duitsers bij de bezetting van de lage landen eveneens hun weer hadden meegenomen. De Bilt was als het ware verplaatst in de buurt van de Duitse steden Osnabrück of Münster. Kortom, het weer in Holland werd vrij plotseling een beetje continentaler, de zomers werden warmer en zonniger en het winterweer kouder ( de winters van '40, '42 en '47 waren zeer streng en de zomers van '41, '44, '47 en '49 erg mooi. (Wordt vervolgd)

Tot slot iets over het weer gedurende de komende Pinksterdagen: na een paar behoorlijk koude dagen (de kachel moet weer aan) lijkt het weer gedurende het Pinksterweekend aardig op te knappen. We krijgen middagtemperaturen van een graad of 20, verder wordt het vrij zonnig en blijft het over het algemeen droog.

Meer berichten