De rotonde was na het ongeval enkele uren afgesloten. (foto: Nanda van Heteren)
De rotonde was na het ongeval enkele uren afgesloten. (foto: Nanda van Heteren)

Lezers Papendrechts Nieuwsblad: rotonde moét veiliger

PAPENDRECHT – De Facebook pagina van deze krant stroomde afgelopen week vol met reacties. Dit was naar aanleiding van het ongeluk op de Burgemeester Keijzerweg. Hoewel de reacties stuk voor stuk persoonlijke meningen zijn, vinden de meeste personen deze rotonde levensgevaarlijk en moet er wat gedaan worden aan de verkeersveiligheid.

door Nanda van Heteren

De rotonde was dinsdag 8 mei een aantal uur afgesloten. Een 75-jarige man die op de fiets zat, is rond 18.30 uur geschept door een Engelse auto met caravan. Het slachtoffer is door de trauma arts van het mobiel medisch team behandeld en met spoedtransport naar het Erasmus Medisch Centrum (MC) in Rotterdam overgebracht.

Officier van dienst politie, Ron van Zeggeren, vertelde dat het slachtoffer 'gecompliceerd letsel' heeft in de vorm van een hoofdwond en 'iets met zijn ribbenkast'. Het Engelse echtpaar dat op vakantie in Nederland is, is meegenomen naar het politiebureau voor verhoor over de oorzaak van het ongeluk. Toen kon Van Zeggeren nog niets melden over de toedracht, maar liet weten dat er absoluut geen alcohol in het spel was. ,,Ook is er vooralsnog geen sprake van hard rijden." De weg werd later op de avond vrijgegeven, omdat de politie nog bezig was met sporenonderzoek.

Uit reacties blijkt dat deze rotonde als levensgevaarlijk wordt gezien. Zowel voor automobilisten als voor fietsers wordt dit punt als onoverzichtelijk gezien. Verschillende mensen geven aan dat dat komt doordat fietser twee richtingen op mogen, het vanaf de autobaan soms lastig in te schatten is hoe hard fietsers rijden en fietsers regelmatig in de dode hoek van de automobilist zitten. Ook wordt dit versterkt wanneer fietsers in groepjes rijden, bijvoorbeeld naar de scholen die in de buurt van de rotonde zijn gevestigd.


Als mogelijke maatregelen worden grotere waarschuwingsborden genoemd, duidelijker aangeven dat fietsers van beide kanten kunnen komen of het maken van eenrichtingsweg voor fietsers. Een andere oplossing zou zijn, om fietsers na de rotonde op een apart fietspad te laten oversteken waar zij ook geen voorrang meer krijgen. Ook wordt er aangegeven dat fellere verlichting bij rotondes en zebrapaden in Papendrecht goed zou zijn.
Fietsers zelf zouden duidelijker met hun hand aan kunnen geven waar zij naartoe gaan. Automobilisten adviseren elkaar om heel erg goed en op afstand uit te kijken, te anticiperen en rustig op te trekken.

Meer berichten