Jolanda Faro: een nieuwe groep

Vorige week ben ik weer van start gegaan met een nieuwe groep 'Fight to get Fitters'. Twaalf mensen, man en vrouwen, in de leeftijd van 19 tot 66 jaar. Met één grote gemeenschappelijke deler: zeer gemotiveerd om hun levensstijl te veranderen!

Net zo uiteenlopend als hun gewicht, is hun motivatie om begeleiding te zoeken in de strijd tegen de ongezonde (eet-)gewoontes. Om er een paar te noemen: afkomen van die paprika chips iedere avond; niet meer ieder jaar een paar kilo groeien; willen kunnen stoppen met eten als ik al hartstikke vol zit; naar mezelf in de spiegel kunnen kijken; gezonder leven, nu ik nog geen klachten heb; afkomen van mijn zware hoofdpijn en vermoeidheid.

Allemaal goede redenen om nu de knop om te zetten. Maar veranderen ligt helemaal niet in de aard van mensen.

Gevoel (oerbrein) en verstand (mensbrein) gaan vaak niet samen. En al zitten we al heel lang niet meer in de oertijd, toch handelen we vaak nog wel vanuit dit gevoel.

Vanuit ons 'oerbrein' willen we zo veel mogelijk eten en drinken als het beschikbaar is. In de oertijd was je afhankelijk van dat wat er op dat moment voorhanden was en daar maakte je dan ook gebruik van. Want misschien was er wel weer dagen niks. Maar dat is tegenwoordig natuurlijk niet meer zo. We hoeven niet meer op jacht voor vlees, vis, of groente, maar gaan (het liefst met de auto) naar de winkels om van alles in te slaan.

En daar gaat het dus eigenlijk dubbel fout: én we hoeven geen lichamelijke inspanning meer leveren voor het verkrijgen van ons voedsel, én er is veel te veel om uit te kiezen!

En hoe je daar mee omgaat, daar gaan we het de komende 10 weken over hebben bij Fight to get Fit….

www.fitenfun.eu

Meer berichten