Jolanda Faro: een gezonde eter

Bij ons ligt regelmatig het Fietssport Magazine op de mat. Hierin stond pas een artikel van Irene Lelieveld, een voedingstherapeut en schrijfster van veel boeken over gezondheid en voeding. Haar motto is: 'een gezonde eter voelt zich beter'. Dit artikel ging over serotonine, een hormoon dat wordt aangemaakt door het eiwit tryptofaan, dat er voor zorgt dat je je energiek en positief voelt maar ook dat je goed kunt slapen. Het is voor het lichaam best lastig om dit hormoon aan te maken omdat er niet alleen verschillende B-vitamines voor nodig zijn maar ook zink, calcium, magnesium én (nu komt ie): gezonde darmen!

De darmwerking is dus niet alleen belangrijk voor de vertering en opname van allerlei stoffen (onder meer tryptofaan) uit de voeding maar het maag-darmkanaal maakt ook serotonine aan. Depressies zouden soms dus best kunnen ontstaan of verergeren door slecht functionerende darmen. Hoe kunnen wij er nu zelf voor zorgen dat onze darmen in een goede conditie zijn?
Allereerst door te letten op onze voeding. Eet dagelijks minimaal 3 ons groente en 2 stuks fruit (waarvan regelmatig een banaan). Eet voldoende voeding met tryptofaan. Dit zit in soja, amandelen, pitten, vlees, vis, ei, kikkererwten en volkorenrijst. Vermijd zoveel mogelijk kant-en-klare producten, waar vaak E-nummers en geraffineerde suikers in zitten.

Maar niet alleen voeding is belangrijk.

Zorg voor voldoende nachtrust en regelmaat, dus op tijd naar bed en bijtijds weer op. Ga lekker bewegen en sporten maar ook op tijd je rust nemen is minstens zo belangrijk. En zorg er voor dat je naast je drukke dagelijkse bezigheden, kiest voor genoeg leuke ontspanning.

Mijn advies is dan ook: als je het gevoel hebt figuurlijk niet goed in je vel te zitten, kan het geen kwaad op je levensstijl te letten. Kom je letterlijk en figuurlijk beter in je vel!

www.fitenfun.eu

Meer berichten