In 1981 raakte Marcel al verknocht aan dit type auto. (Foto: Eline Lohman)
In 1981 raakte Marcel al verknocht aan dit type auto. (Foto: Eline Lohman)

'Ik ga er ook mee op vakantie'

Steeds meer mensen kiezen vandaag de dag om in een oldtimer te rijden en Marcel van Soest (59) is er daar een van. Hij rijdt al sinds 1981 in een Volvo Amazon, een Zweeds model uit de jaren vijftig. Momenteel bezit hij twee exemplaren. De Papendrechter raakte al op jonge leeftijd verknocht met de Volvo Amazon en rijdt sindsdien in niets anders. Hij heeft nog nooit een moderne auto bezeten en dat bevalt hem prima.

Door Eline Lohman

PAPENDRECHT – Voor de deur van Marcel van Soest staan ze te glimmen: twee oldtimers van het merk Volvo. In 1981 raakte Marcel al verknocht aan dit type auto, vertelt hij. "Ik werkte bij mijn schoonvader en naast dat bedrijf zat een autopoetsbedrijf waar een Volvo Amazon stond. Ik kocht die auto, ook al was het bleek later een wrak. Daarna is het nooit meer goed gekomen, haha. Ik heb deze oldtimer altijd al mooi gevonden. Het is een prachtig model uit de jaren vijftig. Momenteel heb ik twee Volvo Amazon's – ik heb er net eentje verkocht. Het blijft nu bij twee exemplaren. Door de jaren heen heb ik er elf gehad. Ik heb nog nooit een moderne auto gehad. Nooit gemist ook, want een Volvo rijdt prima."

Marcel gaat overal naartoe met zijn oldtimers. "Ik ga er ook mee op vakantie. Met mijn caravan uit 1963. In het begin viel het me wel op dat ik bekijks trek met mijn Volvo Amazon, maar inmiddels let ik er niet meer op. Maar het zal wel dat mensen naar mijn auto kijken, want dit model zie je nu ook weer niet elke dag. Ik ben zelf niet heel handig, maar als er eenvoudig onderhoud gedaan moet worden, dan doe ik dat zelf. Anders gaat de auto naar de garage."

De witte Volvo heeft Marcel nu drie jaar, de andere zes jaar. De auto die net verkocht is, was 14 jaar lang in het bezit van de Papendrechter. De blauwe Volvo is speciaal voor Marcel. "Die heb ik gekocht van een man die in onze straat woont. Toen hij de auto verkocht, wist ik dat het een goed exemplaar was. Ik ken de auto eigenlijk al 20 jaar. Ik ga met mijn wagens naar evenementen, sleuteldagen, ritten en kampeerweekenden. Zulke activiteiten maken de hobby extra leuk. Je ziet oldtimers vaak alleen met mooi weer – anders staan ze binnen."

Dat steeds meer mensen tegenwoordig kiezen voor rijden in een oldtimer en niet voor een moderne auto, snapt Marcel wel. "Je gaat ermee terug naar je jeugd, daar heeft het denk ik echt mee te maken. Voor een auto ouder dan 40 jaar hoef je ook geen wegenbelasting te betalen, een prettige bijkomstigheid. Je kunt verder een speciale oldtimerverzekering afsluiten. Voor veel auto's zijn ook nog gewoon onderdelen te krijgen, zoals voor de mijne." Natuurlijk moet je wel liefde voor oldtimers hebben. "Die liefde zit bij mij eigenlijk niet in de familie – niemand in mijn familie heeft wat met oldtimers. Mijn vrouw gelukkig wel. Fijn, want zo kunnen we de hobby samen delen. Vorig jaar hebben we de Mata Hari Mystery Tour gereden, op de 100e sterfdag van Mata Hari. Gingen we vanuit Leeuwarden heel Europa door; 6000 kilometer gereden in elf landen. Dat was met de blauwe auto. Geen enkel probleem gehad met de auto. Drie jaar geleden zijn we met 88 oldtimers naar de Noordkaap gereden. Prachtig! Zo bijzonder om te ervaren. En volgend jaar gaan we misschien een rit maken door Andalusië. Vrienden van ons gaan mee en vroegen al of wij ook gaan – mogelijk wel."

Marcel van Soest is lid van de Volvo Klassieker Vereniging, waar hij de ledenadministratie verzorgt. Een best grote vereniging, al zijn Volvo's niet zoveel meer te zien op de weg. Maar er moeten er nog 5000 zijn in Nederland, volgens Marcel.

Meer berichten