Logo papendrechtsnieuwsblad.nl


Esther en Hans Compeer. De nieuwe eigenaar blijft voorlopuig hun naam voeren. (foto: Wim Schut)
Esther en Hans Compeer. De nieuwe eigenaar blijft voorlopuig hun naam voeren. (foto: Wim Schut)

Keurslager Hans Compeer: 'Ik stop op het hoogtepunt'

Papendrecht - Hij wilde eigenlijk accountant worden, maar op school werd hem dat afgeraden. "De leraren dachten dat het geen goede keuze zou zijn. Daarom schakelde ik over naar plan B: slager worden," vertelt Hans Compeer. In 1992 startte hij zijn eigen onderneming. Nu neemt hij op 28 april, na bijna 26 jaar, afscheid van zijn zaak. "Ik stop op het hoogtepunt."

door Yvonne Vogel

Hij kon de kunst al vroeg afkijken bij zijn vader, want die had twee slagerijen. "Ook mijn broers en zussen waren actief in die beroepsgroep. Zelf belandde ik dus ook in het slagersvak. De insteek als zelfstandig ondernemer was om een mooie, ambachtelijke slagerij met streekproducten en zelfgemaakte producten te creëren. Alles valt of staat immers met goede kwaliteit. Al snel kregen we het vertrouwen van klanten. 'Het was weer heerlijk, Hans': die uitspraak heb ik door de jaren heen vaak gehoord. Gelukkig maar, want een groter compliment is er niet voor een slager."

In een kwart eeuw bleef één ding onveranderd: mensen bleven komen voor goede producten. "Maar er waren ook veranderingen. Kant-en-klaar werd steeds populairder, want dat bespaarde tijd in de keuken voor de steeds drukker wordende consument. En men gaat tegenwoordig veel bewuster met voeding om. Ook met vlees. Omdat bij ons de lijnen kort zijn, is overal een antwoord op. Dat wordt als prettig ervaren."

De populairste producten zijn de eigengemaakte producten en het rundvlees. En niet te vergeten de bekroonde rookworst, die Compeer in 2016 promootte op een billboard van 120 meter langs de rijksweg.

"Wat ik zelf het lekkerst vind? Alles, echt waar. Het is een misvatting om te denken dat een slager alleen maar biefstuk eet. Ik vind een hamburger op z'n tijd echt net zo lekker. Het mooie aan vleesproducten is juist de enorme variatie."

De passie voor het vak is bij Hans en zijn vrouw Esther nooit verdwenen, maar met de vijftig alweer even gepasseerd kwam het onderwerp 'nabije toekomst' wel steeds vaker op tafel.

"Ondernemen is ook vooruitdenken. Een gemiddelde zaak staat 2 tot 3 jaar te koop, dus daarom is de slagerij in de tweede week van januari in de verkoop gegaan. Er waren direct geïnteresseerden en half februari is er een deal gesloten met de firma Barten uit Meerkerk. Een ervaren partij, die de lijn van Keurslager Hans Compeer door zal zetten. Het is allemaal ontzettend snel gegaan, maar het voelt goed. Het betekent wel dat ik op zaterdag 28 april voor het laatst in de slagerij rondloop. Daarna ben ik geen eigenaar meer. Ook blijf ik niet zijdelings betrokken. Anderen gaan het nu doen. De naam Hans Compeer verdwijnt trouwens niet met mijn vertrek. De nieuwe eigenaar wil deze, in ieder geval voorlopig, graag in ere houden."

Afscheid

Klanten zijn uiteraard van harte welkom om op 28 april in Wilgendonk afscheid te nemen van Hans en Esther.

Meer berichten


Shopbox