Schaatsen over de Weissensee. Krijn Donk en Henk Swijnenburg brachten de tocht tot een goed einde. (foto: pr)
Schaatsen over de Weissensee. Krijn Donk en Henk Swijnenburg brachten de tocht tot een goed einde. (foto: pr)

Uitputtende tocht over Weissensee

Papendrecht - Krijn Donk en Henk Swijnenburg kijken tevreden terug op de 200 kilometer lange schaatstocht op de Weissensee in Oostenrijk. Ze reden niet voor eigen eer, maar om geld bijeen te vergaren door middel van sponsoring.

door Ina Florusse

De opbrengst van ruim € 5000 gaat naar het 'Bertine House', een christelijk opvang- en rehabilitatiehuis, opgezet door Teen Challenge. De vrouwen en kinderen die hier worden opgevangen, kunnen op een veilige plaats wonen en werken aan een nieuwe toekomst, na een leven van verslaving, prostitutie of criminaliteit.

Krijn en Henk, die gezien het klimaat in Nederland wekelijks op kunstijs schaatsen, waren al een paar dagen eerder gearriveerd, om te wennen aan natuurijs. "Dat is met alle bobbels en scheuren een groot verschil."

Omdat verwacht werd dat de temperatuur ver boven 0 zou stijgen, wat ten koste gaat van de stevigheid van het ijs, startten ze een uur eerder. "We gingen dus in het pikkedonker van start, en de meesten hadden geen hoofdlamp bij zich. Ik heb tientallen gasten zien duikelen, ik reed achter iemand met een lampje, zodat ik nog een beetje kon zien."

Krijn en zijn medeschaatsers gingen ondanks het donker, voor de volle snelheid, 27 kilometer per uur. "Dat maakte het ook wel weer spectaculair." In de vroege ochtend was het nog zo koud dat het water in de bidon bevroren was, de eerste uren kon hij niet drinken."

Adrie, de vrouw van Henk, zorgde goed voor beide mannen en gaf nieuwe bidons, fruit en droge handschoenen aan.

Krijn kreeg aan het eind van de rit, kramp in zijn beide benen, de laatste twee kilometer lag hij minutenlang op de grond. "Ik gilde het uit, en kwam niet meer zonder hulp van de grond. De machteloosheid die je dan ervaart…" zoals Krijn een paar jaar geleden een ander overeind mocht helpen, zo snelden een paar kameraden hem nu tegemoet, waarna hij de rit alsnog uitreed.

Van de 1080 schaatsers kwam Krijn als 45e aan. Henk volbracht 160 kilometer in 8 uur tijd, ook een enorme prestatie. Zeker ook gezien het feit dat hij al met rugpijn van start ging, en het ijs steeds slechter werd.

René Ruitenberg, oud marathonrijder, had tijdens een dienst die aan de tocht vooraf ging, al gesproken over dankbaarheid. "Durf afhankelijk te zijn van God." Krijn besluit met: "Het gaat om wat je gedaan hebt, niet om het winnen." En Marja van Traveling Light: "Denk je eens in hoe blij men in het Bertine House zal zijn met dit mooie bedrag. Gedeelde vreugde is dubbele vreugde. Wij zijn ontzettend trots op ons schaatsteam."

Meer berichten