Wethouder Joke Reuwer-Verheij neemt na een lange carrière afscheid van Papendrecht: "Ik hoop dat de mensen mij zullen (foto: pr)
Wethouder Joke Reuwer-Verheij neemt na een lange carrière afscheid van Papendrecht: "Ik hoop dat de mensen mij zullen (foto: pr)

Wethouder Joke Reuwer: 'In Papendrecht is nog aandacht voor elkaar'

Papendrecht - Over een maand zijn de gemeenteraadsverkiezingen en dat betekent dat de lange politieke én maatschappelijke loopbaan van Joke Reuwer-Verheij er bijna op zit. De wethouder gaat met pensioen. En hoewel ze aangeeft heel fijn te hebben samengewerkt met haar collega's en ambtenaren en trots is op alles wat in de afgelopen jaren is bereikt, heeft ze de keuze om te stoppen heel bewust genomen: "Ik heb het al die jaren met ontzettend veel plezier gedaan, ook voor D66, en nu ga ik vanaf de zijlijn toekijken."

door Jacco van den Boogaard

Wethouder Reuwer heeft een lange (politieke) carrière gehad. "Ik ben in 1976 begonnen als duoraadslid en daarna was ik eerst raadslid en later wethouder", vertelt ze.

"Ik ben ook nog een tijdje helemaal uit de politiek geweest, maar in 2010 ben ik weer wethouder geworden", vervolgt de wethouder.
"We zijn met een nieuwe ploeg begonnen en dat klikte direct. We hebben in de afgelopen acht jaar heel fijn samengewerkt. En niet alleen binnen het college: we hebben hier zulke slimme, enthousiaste en loyale ambtenaren. Ik ben heel blij om in zo'n team gewerkt te hebben."

Duurzaamheid


Terugkijkend op de afgelopen jaren, vindt Reuwer dat er vooral veel is bereikt op het gebied van duurzaamheid.

"Daar hebben we ons voor ingezet en de lifestyle van mensen is ook echt veranderd. We zijn druk bezig met 'van gas los', naar wonen zonder aardgas. We stimuleren elektrisch rijden; als gemeente hebben we elektrische fietsen, scooters en auto's aangeschaft. Er komt een nieuwe gemeentewerf, waar ik heel trots op ben, en er is veel aandacht voor het scheiden van afval aan de bron, dus bij de mensen thuis."

Ook is de wethouder trots op het culturele aanbod in de gemeente Papendrecht: "Voor een gemeente van deze grootte hebben we heel veel cultuur, waar ik erg blij mee ben."

Kleinkinderen

Wethouder Reuwer heeft de keuze om met pensioen te gaan heel bewust genomen: "Je moet wat anders gaan doen voordat je houdbaarheidsdatum is verstreken. Ik hoop wel met de opgedane ervaringen nog iets te kunnen doen. Verder heb ik nog een hele stapel boeken liggen. En het is wel zo fijn dat mijn kleindochter straks niet meer hoeft te zeggen: 'Jij hebt zeker geen tijd hè, oma.' Ik ga van mijn kleinkinderen genieten."

 "Ik hoop dat de mensen mij zullen herinneren als iemand die voor de maatschappij opkomt. En dan niet alleen voor de mensen aan de 'onderkant', maar ook aan de 'bovenkant'. Onlangs hadden we twee hoogbegaafde kinderen die op geen enkele school terecht konden. Dan vind ik het heel belangrijk dat ook zij ergens een plekje krijgen. En dat is gelukt."
 

Aandacht voor elkaar

Reuwer spreekt met veel warmte over Papendrecht, waar ze al zó lang woont en werkt: "Papendrecht is groot genoeg voor alle voorzieningen die we hebben, maar toch niet zo groot dat je opgaat in de menigte. En ik hou van de mensen; we hebben bijvoorbeeld heel veel vrijwilligers. Hier is nog aandacht voor elkaar."

Voor één keer 'koningin'

Tijdens ons gesprek is wethouder Reuwer nét terug van het Nationale Voorleesontbijt op de Anne Frankschool, samen met burgemeester Moerkerke. Ze vertelt schaterlachend over de ontvangst door de kleuters: "Ze riepen: 'Kijk! Daar komen de burgemeester en de koningin!' Heerlijk hè, die kinderen, daar kan ik dan zó van genieten."

Meer berichten