Ton Koppenol: Een beetje winters

's Nachts overwegend lichte vorst en 's middags temperaturen van 5 graden of nog wat hoger. Daar zullen we het mee moeten doen de komende dagen, zo lijkt het.

Schaatsen op natuurijs gaat deze winter waarschijnlijk weer niet lukken. In 2013 kon dat voor het laatst, want toen kreeg Nederland van 13 tot en met 26 januari te maken met pittig winterweer. Zelfs in maart van dat jaar kon hier en daar op ondiepe slootjes geschaatst worden. In de buurt van Weert (Limburg) werd het in de nacht van 13 maart bijvoorbeeld -13,3 graden.

Er is een kleine kans op droog en koud weer volgende week (30%), maar een wisselvallig weertype met normale temperaturen ligt meer voor de hand (70%). Ik schrijf dit maandag en die verhouding kan best wel veranderen in de loop van de huidige week.

Herdenking Watersnood

Afgelopen donderdag (1 februari ) heb ik in gezelschap van Krijn Flikweert en nog enkele Papendrechters de herdenking van de watersnood bijgewoond. De plechtigheden vonden plaats bij het watersnoodmuseum te Ouwerkerk (bij Zierikzee) . Het weer werkte niet echt mee: regen, vermengd met natte sneeuw en dat in combinatie met een krachtige wind maakte het verblijf buiten niet bepaald aangenaam. De gevoelstemperatuur lag ruim onder de -5 graden, maar goed, vergeleken met de ontberingen die veel mensen 65 jaar geleden in het zuidwesten van ons land hebben moeten doorstaan, verbleven we in een tropisch resort.

Het hoogtepunt van de bijeenkomst was wat mij betreft de toespraak van Krijn en dat vond de redactie van het NOS-journaal kennelijk ook want er werd een stukje van z'n speech uitgezonden. Hetgeen Krijn Flikweert heeft moeten meemaken in de februaridagen van 1953 is eigenlijk niet te bevatten. Z'n ouderlijk huis, een boerderij te Nieuwerkerk wist de rampnacht nog te overleven, maar tijdens de 2e vloedgolf, zondagmiddag rond 16.00 uur, was er geen houden meer aan en verdween de hoeve in de golven. Z'n vader en moeder verdronken en ook broertje Giljam (15) en zusje Corrie (12) wisten niet te overleven. Krijn bevond zich tijdens de ramp op het internaat van de kweekschool (in Krabbendijke). Oudste broer Piet lag in dienst. Vader, moeder, broertje en zusje zijn allen teruggevonden. Corrie pas in okt. 1954, ruim anderhalfjaar later dus.

Meer berichten