In het Rotterdamse theater maakten de finalisten hun recept klaar. (foto: Otto Goedhart)
In het Rotterdamse theater maakten de finalisten hun recept klaar. (foto: Otto Goedhart)

Leerlingen aan de slag in kooktheater

PAPENDRECHT – Leerlingen van het kindcentrum/Protestants Christelijke basisschool Prins Constantijn uit Papendrecht en van de openbare basisschool Roald Dahl uit Sliedrecht zijn afgelopen week naar het kooktheater geweest. De Papendrechtse Stichting Play4kids houdt in de gemeente en in de regio activiteiten om gezonde voeding bij kinderen te promoten.

door Nanda van Heteren

  Het Rotterdamse theater Islemunda stond vorige week dinsdag van 10.30 tot 14.00 uur in het teken van het kooktheater. In totaal kregen 85 scholieren uit groep 7 en 8 van beide scholen, onder leiding van 4 foodspecialisten van Verstegen, workshops over kruiden, specerijen en gezonde snacks. Ook stond er een kookwedstrijd op het programma.

Onderzoek

Uit onderzoek van de NOS in 2017 blijkt dat het aantal kinderen dat niet ontbijt voor ze naar school gaan de afgelopen tien jaar is gedaald van twintig naar vijf procent. Echter is er nog winst te boeken in de kwaliteit van het voedsel. Het Nationaal Schoolontbijt laat weten dat chocoladepasta en hagelslag de populairste beleggen zijn.

In dat kader begon de ochtend voor deze leerlingen bij de smoothiebar. Verschillende producten zoals spinazie en mango konden in de smoothie verwerkt worden. Ook was er een broodmaaltijd. Om te weten hoe een goede maaltijd in elkaar zit, werden er workshops gehouden. Zo konden de leerlingen leren welke kruiden er gemixt kunnen worden bij hun groente en was er een workshop over een kapsalon gerecht maken met paprika, diverse soorten wortels en vergeten groenten.

Wedstrijd

In de voorbereiding op dit evenement, zijn de kinderen bezig geweest met eigen recepten maken. Stichting Play4kids was hiervoor drie keer op school om te helpen. Er werden acht kinderen ingeloot om mee te doen aan de competitie vandaag om hun zelfgemaakt gerecht klaar te maken.
Van de Roald Dahl school deden twee Fleur's, Charlotte en Soumaya mee. Voor Prins Constantijn streden Cato, Loïs, Jedidja en Rafaël mee om de titel. Omdat Rafaël ziek was, mocht Timo zijn gerecht maken.
Soumaya, Rafaël en Timo wonnen. Zij mogen bij patron cuisinier François Geurds komen koken in een van de FG eetgelegenheden in Rotterdam. Alle finalisten kregen het kookboek 'Smaakmakers' van Michiel Sloff (Heel Holland Bakt).
De stichting gaat het project uitbreiden naar scholen buiten de regio. Ook keert de organisatie terug op de scholen om het e-book met de recepten van de leerlingen uit te reiken.

Stichting Play4Kids is gevestigd aan de Kolbei 32 te Papendrecht. Zie stichtingplay4kids.com/nl 

Meer berichten