Ester Korteland: 'We hebben ons aangesloten bij de Stichting 'Zorgboeren Zuid-Holland''. (foto: Ina Florusse)
Ester Korteland: 'We hebben ons aangesloten bij de Stichting 'Zorgboeren Zuid-Holland''. (foto: Ina Florusse)

Fruitheerlijkheid start Zorgboerderij

Papendrecht - Op de gezellige Hooizolder van de Heerlijkheid van Papendrecht zet Ester Korteland de plannen uiteen, aangaande de Zorgboerderi, die vanaf 1 maart van start zal gaan.

door Ina Florusse

De Heerlijkheid, die al bijna 50 jaar aan de dijk gevestigd is, bestaat al uit een boomgaard, een mini-kinderboerderij, een brouwerij en de Landwinkel, met daarin vooral producten die uit eigen boomgaard of bij omliggende boeren betrokken worden.
Potentiele 'Hulpboeren' die al per 1 maart beschikbaar zijn om op de Zorgboerderij te werken in boomgaard, stallen of Hooizolder, kunnen solliciteren.

Ester vertelt: "Ik zie ons bedrijf als een grote boom, alle takken vormen met elkaar een grote kruin. En onderaan de stam staat het logo van de Heerlijkheid van Papendrecht, (H)eerlijkheid is een sleutelwoord in ons bestaan. Vanaf 1 maart voegen we er nog een tak aan toe: de Zorgtak."
"Het was een betrekkelijk kleine stap om aan de al bestaande boomgaard, mini-kinderboerderij en landwinkel ook nog een zorgboerderij toe te voegen," vervolgt Ester. "Al ging er toch wel zo'n vijf jaar werk aan vooraf."
Ester zal zelf als begeleider aantreden. "Dat is ook best een verandering. Tot nu toe ben ik altijd vastgeplakt aan de winkel, en vanaf 1 maart zal ik twee dagen de boomgaard ingaan, om de 'hulpboeren', zoals de nieuwe werknemers genoemd gaan worden, te begeleiden."

Ze vervolgt: "We hebben ons aangesloten bij de Stichting 'Zorgboeren Zuid-Holland', die voor een groot deel de cliënt- en financiële administratie ter hand zullen nemen."
Ester ziet er enorm naar uit om de Zorgboerderij aan hun 'boom' toe te voegen. "Het past hier ook gewoon, vind ik, zo voelt het. Coördinatoren, adviseurs, iedereen is het er eigenlijk over eens."

Ester neemt de taak van begeleider op zich wat betreft de 'matige tot licht verstandelijke beperkten, die gedijen bij arbeidsmatig werk in een beschermde, natuurlijke omgeving'. Hun taken als 'hulpboeren' zullen vooral plaatsvinden in de boomgaard en de stallen. Fruit plukken of de paarden van een schone stal voorzien. "Ik word daar zelf altijd zo vrolijk van, het is ontspannend en rustgevend werk", stelt Ester. Ook bij slecht weer zijn er tal van werkzaamheden op de Hooizolder. "Inpakwerk, etikettering, schoonmaken."
Dat het goed toeven is bij De Heerlijkheid van Papendrecht, bewijst Wouter. "Hij werkt al 13 jaar bij ons en is enorm gegroeid in zijn werkzaamheden. Dat is ook één van onze doelen: de Hulpboeren te laten groeien in hun kunnen."
Zij die een juiste indicatie hebben worden opgeroepen te solliciteren via zorg@heerlijkheidpapendrecht.nl .

Meer berichten