(foto: Arjan van Tilburg)
(foto: Arjan van Tilburg)

Schoolzwemkampioenschap is terug

PAPENDRECHT – Wanneer er 14 februari op de kalander staat, denkt men misschien snel aan Valentijnsdag. Voor de Papendrechtse zwemvereniging De Geul staat 14 februari 2018 in het teken van de schoolzwemkampioenschappen. Voor het eerst in zeven jaar organiseert de club weer een wedstrijd voor de Papendrechtse basisscholen.

Sportcentrum Papendrecht is woensdag 14 februari van 13.15 tot 16.00 uur het strijdtoneel voor de lokale editie van de schoolzwemkampioenschappen. ZV De Geul houdt dit evenement, in samenwerking met de gemeente Papendrecht en de Koninklijke Nederlandse Zwembond (KNZB). De organisatie nodigt alle leerlingen van basisscholen uit Papendrecht uit groep 3 tot en met 8 uit om mee te doen. Wel moeten alle scholieren in het bezit zijn van minimaal zwemdiploma A.
Elke school mag een onbeperkte hoeveelheid teams aanleveren, maar er zijn wel regels waaraan deze moeten voldoen. Een team bestaat uit zes zwemmers. Daarvan komen twee uit de onderbouw (groep 3 en 4), twee uit de middenbouw (groep 5 en 6) en twee uit de bovenbouw (groep 7 en 8). Ook mogen van de zes sporters er maximaal drie een startnummer van de KNZB hebben, wat aangeeft dat zij bij een vereniging wedstrijden zwemmen. Het team kenmerkt zich door een zelfgekozen naam.

Elke zwemmer gaat drie keer het water in. Eenmaal voor de estafette 6 x 25 meter (elke zwemmer zwemt een baan) en daarna individueel tegen leeftijdsgenoten. De solo onderdelen bestaan uit vrijeslag (de meeste wedstrijdzwemmers kiezen voor borstcrawl, maar dit hoeft niet) en rugslag. Groep 3 tot en met 6 zwemt per onderdeel 25 meter, groep 7 en 8 legt per onderdeel 50 meter af.
Er wordt gestreden om de bekers, maar ook om doorstroming in deze competitie. De drie snelste teams plaatsen zich voor de provinciale finales. De drie snelste van de provinciale finales mogen door naar de landelijke finales van de KNZB. Deze worden op zaterdag 23 juni 2018 gehouden in Sportcentrum Blokweer in Alblasserdam.

De teams mogen na hun aanmelding, voorafgaand aan de wedstrijd, op uitnodiging langskomen bij ZV De Geul. Zij worden tijdens een training voorbereid op de wedstrijd en klaargestoomd om hun beste prestatie neer te zetten.
Voorzitter Arjan van Tilburg: ,, Het was jammer dat we in het verleden door gebrek aan belangstelling moesten stoppen met de zwemwedstrijden in de kerstvakanties. We hopen nu met dit nieuwe, landelijke format van de KNZB de basisschoolleerlingen weer kennis te kunnen laten maken met de zwemsport en ze een leuke sportieve middag te bieden."

Aanmelden kan tot en met 23 januari via szk@zvdegeul.nl. Zie facebook.com/SZKPapendrecht/ voor meer informatie. 

(door Nanda van Heteren)

Meer berichten
Shopbox