Medewerkers van het Repair Café staan klaar om kapotte spullen een nieuwe toekomst te geven. (foto: B'Elanna van der Sluis)
Medewerkers van het Repair Café staan klaar om kapotte spullen een nieuwe toekomst te geven. (foto: B'Elanna van der Sluis)

Repair Café: Idee pakt goed uit

Papendrecht – Wat doet iemand met kapotte spullen? Laten mensen het maken of gooien ze het bij het grofvuil? Het Repair Café zorgt ervoor dat oude apparaten weer hergebruikt kunnen worden.

door B'Elanna van der Sluis

De Morgensterkerk en het wijkplatform Molenvliet-Wilgendonk hadden samen het idee om een Repair Café te organiseren. Na de opstartperiode in 2015 waarbij gezocht werd naar een geschikt pand en de financiering op orde gesteld moest worden, is het uiteindelijk in september 2016 van start gegaan.

''Het idee kwam vanuit de gedachte dat we zo gewend zijn om in een wegwerpmaatschappij te leven waarbij alles maar snel weggegooid wordt. Terwijl er nog heel veel apparaten gemaakt kunnen worden'', vertelt Hans Vermeulen, één van de vijf bestuursleden van het Repair Café.

Er hangt een gezellige sfeer in het café en het wordt niet alleen gezien als een café waar spullen gemaakt kunnen worden maar ook als een ontmoetingspunt voor mensen. Het Repair Café richt zich op mensen die wat minder geld hebben om hun apparaat te laten maken. Er kan van alles worden gerepareerd, van laptops tot naaimachines. De meest voorkomende reparaties zijn radio's, Senseo's, maar ook krultangen en carmensets. Er zijn gemiddeld 15 vrijwilligers aanwezig met een gemiddelde leeftijd van 50 plus.

''We hebben ervoor gekozen om maar één zaterdag per maand open te zijn om te kijken wat de aanloop is. Je moet ook met de vrijwilligers kijken of ze dat willen. Daarnaast doen we wel acties wat voldoende is om de werknemers te motiveren'' zegt Hans.

De bestuursleden van het café zijn erg tevreden met de hoeveelheid mensen die komen. Geen één zaterdag is hetzelfde, er kunnen 30 mensen komen maar er kan ook een enorme uitschieter van 70 mensen zijn. Na een werkdag komen de bestuursleden bij elkaar om door te nemen hoe het is gegaan. Hans: ''Er komen ook mensen langs met bijzondere reparaties, zoals dat mensen met een familiestuk langskomen in de hoop dat het weer gemaakt kan worden omdat het van een opa en oma is geweest met mooie herinneringen. Of met een laptop, die wij met een software programma weer kunnen maken, zodat je kan zien dat ze dolgelukkig weer naar buiten lopen. Ik vind het erg leuk om te zien dat het positief bedoelde ook feitelijk te zien is. Het is ook mooi om te zien dat de vrijwilligers met plezier bezig zijn.''

De toegang van het Repair Café is gratis, er wordt wel een bijdrage gevraagd waarbij je zelf het bedrag mag bepalen. De bijdrage wordt besteed aan praktische zaken en eten en drinken voor de vrijwilligers. Het café zit aan P.S. Gerbrandystraat 31. Zaterdag 3 februari is het weer open.

Meer berichten
Shopbox