Jolanda Faro: Fight to get Fit (1)

Zittend aan de keukentafel ga ik voor mezelf na wat ik de deelnemers van de Fight to get Fit groep op hun eerste bijeenkomst vanavond ga vertellen. Het eerste onderwerp waar we het over gaan hebben gaat over veranderen.

Begin januari is bij uitstek het moment om goede voornemens om te zetten in daden. Of dit nu gaat om afvallen, stoppen met roken, vaker ontspannen en bewegen, gezonder gaan eten, meer aandacht voor je familie en vrienden. En zo kan ik nog wel tientallen dingen opnoemen die ik de afgelopen week voorbij heb horen gaan.

Waarom is het nu toch zo lastig om te veranderen?

Alles wat je leert wordt vanaf kind al opgeslagen in je hersenen: dat je je tanden moet poetsen, hoe je met emoties omgaat, hoe je mensen aanspreekt.

Alles wat je van je ouders en omgeving meekrijgt, door wat ze zeggen of wat ze doen, bepaalt jouw basis als mens. Van hieruit ga je zelf een bepaald gedrag en bepaalde overtuigingen ontwikkelen. Als je dit maar vaak genoeg herhaalt, wordt het een automatisme, ga je het geloven.

Deze overtuigingen kunnen je ontwikkeling stimuleren (je hebt geleerd dat je best risico's kunt nemen in het leven) of juist remmen (jou is verteld dat je nooit iets zal bereiken, want jij kan toch niks).

Veranderen is dus erg lastig. Je bent bekend met de huidige omstandigheden en dat voelt veilig. Een nieuwe horizon is onbekend. Wij mensen hebben een natuurlijke weerstand tegen het onbekende, het voelt onveilig.

Verandering begint met de belangrijkste vraag: waarom? Wat is jouw diepste motivatie om te willen veranderen? Is het een verlangen, iets wat je heel graag wilt, of een noodzaak, het kan nu niet meer anders.

Het belangrijkste hierbij is: geloof in jezelf en heb het vertrouwen dat het je echt gaat lukken!

www.fitenfun.eu

Meer berichten
Shopbox