Logo papendrechtsnieuwsblad.nl


Het team van de Alphacursus. Johan en Arja den Dekker staan en zitten rechts, aan de linkerkant Laurens Heijboer en Marianne Theunisse. (foto: pr)
Het team van de Alphacursus. Johan en Arja den Dekker staan en zitten rechts, aan de linkerkant Laurens Heijboer en Marianne Theunisse. (foto: pr)

Alphacursus voor 25ste keer

Papendrecht - Vanaf 17 januari zal in Papendrecht alweer voor de 25e keer een Alphacursus voor volwassenen plaatsvinden, georganiseerd vanuit de Sionskerk, de Vrije Baptisten Gemeente, de Bethlehemkerk en de Elimkerk. Het concept van de Alphacursus spreekt veel mensen aan: men gaat op zoek naar vragen zoals 'waarom leef ik' en 'is er meer na dit leven'. Elke avond gaat vergezeld met een maaltijd.

De Werkgroep van deze Interkerkelijke Alpha bestaat uit Marianne Theunisse, Laurens Heijboer, Peter van Uden en Johan en Arja den Dekker. De cursus is gratis.

De allereerste Alphacursus in Papendrecht begon in januari 1999. Na eerst als cursist deel te nemen besloot Arja destijds ook mee te gaan helpen als cursusleidster. "Ik was in mijn jeugd al wel 'gekipt en gebroed' in het geloof, maar ik kreeg tijdens deze cursus zekerheid dat ook ik een kind van God mocht zijn, al mijn angst en twijfel verdween, dat gun ik iedereen." Terugkijkend komt ze tot de slotsom dat ze zeker 15-20 keer heeft meegedraaid.

Ook Johan, die al vanaf zijn jeugd 'een heel bewuste relatie met God heeft' ging meedraaien als cursusleider: "Ieder mens heeft er behoefte aan te weten waarom hij leeft. De Alphacursus is een mooie manier om samen met mensen op zoek te gaan naar vragen zoals 'waarom leef ik', en 'is er meer na dit aardse leven'. Het echtpaar is er duidelijk in: "Het leven met God is goed, het brengt rust, vrede en zekerheid. Je verandert ook van binnen uit."

Johan voegt nog toe: "Het mooie aan de Alphacursus is ook dat mensen zichzelf aanmelden, ze worden nergens toe gedwongen. Vaak ook is de Alphacursus een opfriscursus voor kerkgangers."

Een paar mooie herinneringen? Die hebben Johan en Arja wel: "Een 65 plusser die al een hele zoektocht achter de rug had, besloot in navolging van haar dochter de Alphacursus te gaan volgen. Al halverwege was ze overtuigd. 'Het christelijk geloof is de waarheid' stelde ze. Ze heeft nooit meer getwijfeld."
"Ook hadden we eens een cursist, die in de pauzes snel een biertje achteroversloeg. Eerlijk gezegd hadden we niet gedacht, dat hij ooit zou kiezen voor het christelijk geloof. Na een paar jaar kregen we echter een uitnodiging van hem. Hij liet zich dopen."

Ook voor jongelui bestaat er een Alphacursus, tijdens de zaterdagavonden komen er al jaren zo'n honderd jongeren bij elkaar in de Elimkerk.
Voor wie is de Alphacursus voor volwassenen bestemd? "Iedereen is welkom, ongeacht achtergrond of leeftijd. Afgelopen keer was de jongste deelnemer 20 en de oudste 82," luidt het antwoord.
Aanmelden en informatie: jenadendekker@gmail.com
Start: woensdag 17 januari 18.30 uur tot 21.30 in de Elimkerk, P.C. Hooftlaan 178 in Papendrecht.

(door Ina Florusse)

Meer berichten


Shopbox