Henri Molenaar.
Henri Molenaar.

'Keizerskroon is en blijft een echte dorpspraktijk'

Papendrecht - De laatste loodjes van zijn werkzame leven heeft Henri Molenaar nét achter de rug. Sinds 1 januari is de voormalig eigenaar van Dierenarts Keizerskroon met pensioen. Dierenziekenhuis Rotterdam nam de praktijk over. "Of ik nog eens een dag wil bijspringen als de nood hoog is? Maar natuurlijk!"

Molenaar heeft een dubbel gevoel bij zijn afscheid. "Ik heb mijn werk altijd met veel plezier gedaan. Dat was niet verdwenen. Maar ik moest realistisch zijn: op een bepaalde leeftijd hoort nadenken over stoppen met werken er gewoon bij. Ik heb niet het eeuwige leven. Ik runde de praktijk als enige eindverantwoordelijke, met de laatste 7 jaar Mathew als geweldige assistent. Een jonge vent, waar ik prima mee door een deur kon. Naast het werk ga ik de samenwerking met hem ook enorm missen. Maar het is tijd voor een jongere generatie." Molenaar was een oude rot in het vak. Hij begon zijn carrière ooit als veearts in Brabant. De liefde voor dieren zat er al vroeg in. Toen grootvee minder werd door verdere verstedelijking, combineerde hij die tak met de zorg voor huisdieren. "Zieke dieren beter maken: dat is het mooiste wat er is. Natuurlijk zijn er ook situaties waarin dat helaas niet meer mogelijk is. Dan is het een kwestie van een dier uit zijn of haar lijden verlossen. Hoe je daarmee omgaat, leer je niet tijdens je opleiding. In de loop der jaren kon ik er steeds beter mee omgaan. Maar immuun werd ik er niet voor. Er bleven soms best situaties door mijn hoofd malen. Je bent er natuurlijk niet alleen voor het dier, maar ook voor de eigenaar. Daar bouw je vaak ook een band mee op." Het werk als dierenarts veranderde door de jaren heen flink. "Veelal ten goede. De dierengeneeskunde heeft zich enorm ontwikkeld. MRI en CT-scans, bloedanalyses: alles is veel uitgebreider en nauwkeuriger. In de diagnostiek en behandeling kun je daardoor veel specifieker zijn. Ook internet heeft bijgedragen aan meer kennis en betere zorg voor dieren. Via Google is het ene na het andere wetenschappelijke artikel te lezen. Dat verhoogt de kennis. Onze klanten werden op die manier ook steeds wijzer. Dat vond ik alleen maar prettig. Ik heb nooit het gevoel gehad dat zij op de stoel van de dierenarts gingen zitten. Het was vooral meedenken, om het beste voor het dier te bewerkstelligen. Dat is altijd het gezamenlijke belang geweest." Dierenziekenhuis Rotterdam heeft Dierenarts Keizerskroon nu overgenomen. "Shannon en Sabrina zijn de nieuwe dierenartsen. Zij werken beiden parttime. Mathew is als vertrouwd gezicht gebleven. De afgelopen maanden stonden in het teken van overleggen, meelopen, uitleggen en kennis uitwisselen. Vanaf het eerste moment heb ik een heel goed gevoel bij mijn opvolgers. Ik laat de praktijk in goede handen achter. Dat maakte het afscheid iets makkelijker. Dierenarts Keizerskroon was een echte dorpspraktijk en dat blijft het ook. Maar dan wel met expertise van Dierenziekenhuis Rotterdam erbij. Beter kan het eigenlijk niet."

"Hoe 2018 er voor mij uitziet? Mijn leven krijgt een andere invulling. Watersport, wintersport, tuinieren: dat pak ik allemaal weer op. In februari ga ik lekker naar de sneeuw. Vroeger waren vakanties beperkt tot maximaal 2 weken vanwege mijn werk, maar nu is er de vrijheid om zo lang als gewenst weg te blijven."

(tekst en foto: Yvonne Vogel)

Meer berichten
Shopbox