Cuna Rupert (links) en Joke Boer(rechts) door mij gemaakt. Het kunstwerk is van Cor van Gulik. (foto: Ina Florusse)
Cuna Rupert (links) en Joke Boer(rechts) door mij gemaakt. Het kunstwerk is van Cor van Gulik. (foto: Ina Florusse)

Nieuw elan voor Culturele Raad

Papendrecht - Per 1 januari zal er een wisseling van de wacht plaatsvinden bij de Culturele Raad Papendrecht. Joke Boer en Cuna Rupert zullen respectievelijk het voorzitterschap en het vicevoorzitterschap overnemen van Collin Bessels en Piet Kaptein. Laatstgenoemde is dankbaar en blij dat beide dames 'het stokje gaan overnemen'.

Joke en Cuna zijn al vele jaren algemeen lid en zitten boordevol ideeën om, samen met hun team, de Culturele Raad Papendrecht nog meer op de kaart te zetten. Ook staan ze er zeker voor open om suggesties uit de samenleving te krijgen.

Toekomstig voorzitter Joke vertelt: "Vanaf januari zijn we het gezicht naar buiten, maar we staan als team gewoon op gelijke voet, hoor."
Cuna vult aan "Piet Kaptein, die algemeen lid blijft, is echt de nestor van de club." Colin moest helaas wegens persoonlijke redenen afscheid nemen. Culturele Raad geeft gevraagd en ongevraagd advies aan de wethouder. "Minimaal twee keer per jaar hebben we overleg en nemen dan de stand van zaken door, wisselen ideeën uit en bespreken toekomstplannen"

Al in 1965 gaf Burgemeester Keijzer de aanzet tot het ontstaan van de Culturele Raad Papendrecht, destijds werd deze vertegenwoordigd door op cultuur gerichte verenigingen. Halverwege de jaren 70 stelde de gemeenteraad een functionele raad aan om de cultuur in het algemeen te bewaken.

De leden van de Culturele Raad kregen in eerste instantie vooral de taak de gemeenteraad te adviseren, maar gaandeweg kreeg de CRP ook het beheer over Theater de Willem, de Artotheek en Museum de Rietgors. Terugkijkend zegt Piet: "Sinds 1975 heeft de CRP heel wat hoogtepunten gekend, exposities, taalwedstrijden, koffieconcerten, openbare kunstvoorwerpen. Dit alles geeft fleur aan het dagelijks leven."

Het is duidelijk, Joke en Cuna stappen enthousiast in hun nieuwe functie. "Net als enkele jaren geleden hopen we bijvoorbeeld een 'kunstrondje' te organiseren. Al fietsend of wandelend alle kunst bewonderen." Ook maken de dames bekend dat de collectie van Luigies is gedigitaliseerd, deze zal tijdens de open dag, die tegelijk met de politieke markt plaatsvindt op 17 maart, te zien zijn in het gemeentehuis, "Een deel van de collectie is overgedragen aan het Dordts Museum." Joke en Cuna besluiten met: "Vanaf 2018 willen we voortaan de opening van het cultureel jaar in september organiseren. Als team hopen we nog veel activiteiten op de kaart te zetten. "Er zijn vast meer bewoners die samen met ons hun schouders er onder willen zetten."

(door Ina Florusse)

Meer berichten
Shopbox