Logo papendrechtsnieuwsblad.nl


Judith Lorier is namens Buurtgezinnen.nl op zoek naar Papendrechtse gezinnen die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken, en ook naar gezinnen die deze steun willen bieden. (foto: Jacco van den Boogaart)
Judith Lorier is namens Buurtgezinnen.nl op zoek naar Papendrechtse gezinnen die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken, en ook naar gezinnen die deze steun willen bieden. (foto: Jacco van den Boogaart)

Buurtgezinnen.nl geeft ouders steuntje in de rug

Papendrecht - Er kunnen situaties zijn waarin het je als ouder allemaal te veel wordt. Bijvoorbeeld als je partner psychische problemen heeft en je zodoende veel alleen moet doen, of als je geen partner hebt en de opvoeding van je kinderen zodoende volledig op jouw schouders rust. Dan kan het een uitkomst zijn als je structureel hulp krijgt van een ander gezin, waardoor het je wél lukt om het hoofd boven water te houden. De organisatie Buurtgezinnen.nl brengt zulke gezinnen met elkaar in contact. Nu ook in Papendrecht.

"Buurtgezinnen.nl is landelijk actief," vertelt Judith Lorier, die druk bezig is om dit initiatief ook in Papendrecht van de grond te krijgen.
"De oprichtster had zelf een pleegkind en had goed contact met de biologische moeder, maar mocht geen co-ouderschap. Zij realiseerde zich dat pleegzorg eigenlijk 'te laat' is; het zou immers nog beter zijn als je dit zou kunnen voorkomen. Daarom is zij met Buurtgezinnen.nl gestart, waarbij een 'vraaggezin' hulp krijgt van een 'steungezin'. Zo kan je een kind naast de thuissituatie ook nog iets anders bieden. Bovendien blijkt uit onderzoek dat mensen die een moeilijke jeugd hadden, het later vaker wél redden als zij in hun jeugd een positief 'steunfiguur' hebben gehad. Vanuit dit alles is Buurtgezinnen.nl opgestart. Eerst in Rhenen en Amsterdam, en inmiddels in 25 plaatsen in heel Nederland."
Lorier benadrukt dat Buurtgezinnen.nl zo laagdrempelig mogelijk wil zijn. "Het is geen hulpverlening. De nadruk ligt op positief contact, dat een vraaggezin nét even de steun geeft die nodig is. Het ene gezin helpt het andere. De slogan is dan ook: 'Gezinnen helpen gezinnen bij de opvoeding'."

De gemeente Papendrecht omarmt het initiatief en financiert dit ook, maar verder regelt Buurtgezinnen.nl alles zelf.
Lorier: "Een vraaggezin meldt zich bij ons aan, waarna een steungezin kan reageren op een oproepje op Facebook. Wij brengen vervolgens zelf de match tot stand, waarbij we goed kijken of wij denken dat de gezinnen bij elkaar passen. Sowieso heeft het de voorkeur dat een steungezin ervaren is in het opvoeden en zij moeten ook de intentie hebben om het wat langer vol te houden. In het begin zullen wij de gezinnen intensief begeleiden, maar als het klikt, trekken wij ons steeds verder terug." Lorier vertelt dat al steungezinnen hebben gemeld; het wachten is nog op vraaggezinnen. "Het doel is om in 2018 tien gezinnen aan een steungezin te koppelen."

Zowel steun- als vraaggezinnen kunnen zich aanmelden door via Facebook contact op te nemen met 'Buurtgezinnen.nl in Papendrecht'.

(door Jacco van den Boogaart)

Meer berichten
Shopbox