Logo papendrechtsnieuwsblad.nl


De Pontonniers 'in vol ornaat' tijdens een repetitieavond in De Kameleon. Nieuwe zangers en muzikanten zijn welkom.(foto: Jacco van den Boogaart)
De Pontonniers 'in vol ornaat' tijdens een repetitieavond in De Kameleon. Nieuwe zangers en muzikanten zijn welkom.(foto: Jacco van den Boogaart)

Pontonniers hebben het lekker druk

Papendrecht - Het zeemanslied is nog heel populair, met name onder het wat oudere deel van de bevolking. Concerten van schipperskoren – ook wel 'shantykoren' genoemd – trekken dan ook veel publiek. Ook Papendrecht heeft zo'n schipperskoor: De Pontonniers, dat zeer actief is en regelmatig optreedt. En zelf meezingen of –spelen kan ook, want De Pontonniers zijn momenteel op zoek naar nieuwe zangers en muzikanten.

Schipperskoor De Pontonniers bestaat sinds 2004 en heeft momenteel ongeveer 40 leden, zowel uit Papendrecht als uit de wijde omgeving. En er kunnen nog wel wat leden bij.
"We zingen ook op festivals en dan moet je wel genoeg leden hebben, anders is het niet goed te horen," legt voorzitter Arie Valk uit. "Onze meeste leden zijn toch wat ouder en door natuurlijk verloop zijn we wat leden kwijtgeraakt. Dus we kunnen wel nieuwe leden gebruiken. Iedereen is welkom, we doen niet aan audities."
Daarnaast zoekt het schipperskoor, dat sinds kort in Greet van Herwijnen een nieuwe dirigent heeft, nog muzikanten. "We zoeken nog een accordeonist, een gitarist en een drummer," vertelt bestuurslid Ton van Veenhuyzen. "We hebben zelf een drumstel, nu alleen nog iemand die het kan bespelen."

De Pontonniers treden veel op. "In bejaardenhuizen spreekt onze muziek enorm aan. Die mensen vinden de zeemansliedjes geweldig," weet Valk. "Daarnaast doen we mee aan korenfestivals, waaronder ons eigen festival in Landvast (Alblasserdam). In 2011 zijn we met twee koren begonnen. Voor ons komende festival op 17 februari 2018 hebben we drie koren. We hebben een vast publiek uit de hele regio en het festival is altijd dik uitverkocht."
De Pontonniers hebben het de komende tijd sowieso druk. Valk: "Op 9 december treden we op tijdens de kerstfair in Nieuw-Lekkerland, op 16 december op de open dag van motorenmuseum SHVP in Papendrecht en op 23 december tijdens het Shanty Café in Landvast."

Het schipperskoor draait niet alleen om zingen, maar ook om gezelligheid. Van Veenhuyzen: "We doen veel leuke dingen met elkaar, ook met de partners. Vorig jaar hebben de dames ook een koor gevormd, de Pontonnières. Ze traden op tijdens ons eindejaarsfeest en we stonden versteld van de kwaliteit van de zang. Dat was heel erg leuk."

Schipperskoor De Pontonniers repeteert om de 14 dagen op donderdag van 20.00 tot 22.00 uur in De Kameleon (Noordersingel 1, Papendrecht). In de agenda op de website www.depontonniers.nl is te zien wanneer het koor repeteert. Nadere informatie is verkrijgbaar bij Ton van Veenhuyzen, tel. 06-16151575.

Meer berichten
Shopbox